Skocz do zawartości

Tuner radiowy E46, E39, E38

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z dżwiękiem w kilku modelach BMW. Problem jest bardzo podobny w modelu E46, E39, E38 dżwięk w głośnikach raz jest raz go nie ma. Dotyczy to radia TV i nawi. Po ponownym włączeniu radia najczęściej powraca ale tylko na chwile. Często pod wpływem wstrząsu ginie.Dowiedziałem się że jest to wada tunerów radiowych wraz z końcówką mocy. BM24 TMC 65.12-6 907 130. Podobno są tam słabe napylane luty i nikt u nas nie chce się podjąć naprawy. Mam taki sam przypadek w trzech modelach BMW. Może ktoś spotkał się z tym i ma jakiś sposób na pokonanie problemu. Bardzo mi zależy na cennej radzie. Pozdrawiam
Opublikowano
Miałem to samo w swojej e39 z bm24 - poprawiłem luty na końcówkach mocy i po sprawie. Jeśli sam nie czujesz się na siłach zleć to najlepiej zaprzyjaźnionemu elektronikowi - nie licząc czasu na wyciągnięcie samego radia operacja trwa nie więcej jak 15 min.
Opublikowano
  • Autor
Witam maxpat. tak właśnie słyszałem że trzeba poprawić luty ale które ? miałem to otwarte i nie wiem gdzie trzeba poprawić. Jeśli możesz podpowiedz gdzie szukać tych słabych miejsc, jako takie obycie z lutownicą mam więc jeśli wiedział bym gdzie to dał bym rade. Jesli możesz opisz gdzie poprawić. Jak pisałem mam z tym zbiorowy problem w trzech samochodach. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Opublikowano
Jak możesz to zrób fotke płyty głównej radia (obie strony) i podeslij mi to Ci zaznacze.
Opublikowano
  • Autor
Ok. postaram sie jutro jakiś wymontować i zrobie fotki. Dziekuje za pomoc.
Opublikowano
  • Autor
Witaj maxpat. Mam fotki mojego tunera ale prawde mówiąc nie wiem jak dołączyć je do forum wiąc jeśli możesz podaj mi adres email to Ci je prześle. Mój adres : [email protected]. pozdrawiam
Opublikowano

Na zdjęciu (http://chomikuj.pl/maxpat/BMW/BM24) zaznaczone punkty, w których należy poprawić luty (informacje zebrane z różnych stron). Niezależnie od wskazanych punktów należy dokładnie przyjrzeć się całej płycie i "podpadające" punkty również poprawić.

Na jakimś angielskim forum znalazłem sugestię, aby przesmarować piny we wtyczce smarem miedzianym dla zapewnienia ciągłości styku.

U mnie po przelutowaniu wskazanych punktów problem się skończył. Zobaczymy, co czas przyniesie - na chwilę obecną od miesiąca jest OK.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki maxpat za odpowiedź. Oczywiście zrobie tak jak radzisz ale gdzieś znalazłem także opinie że jest to problem zbyt cienkich napylanych ścieżek na płytce. Problem pojawia się w niskich temperaturach i to by się potwierdzało bo jak wygrzeje go na grzejniku to działa i sie nie wiesza. Pozdrawiam
Opublikowano
Czas pokaże. Daj znać o efektach. Pozdrawiam.
Opublikowano
  • Autor
witaj maxpat. Zrobiłem jak radziłeś narazie w E46 i wygląda na to że pomogło. Narazie się nie wiesza ale może to być także wpływ temperatury. Musze zrobić to samo w 530 i 740. Tak apropos to mam na sprzedaż właśnie taką BMW-ówke jaką masz na profilu ten silnik i kolor i rok. Dziękuje i pozdrawiam.