Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z dżwiękiem w kilku modelach BMW. Problem jest bardzo podobny w modelu E46, E39, E38 dżwięk w głośnikach raz jest raz go nie ma. Dotyczy to radia TV i nawi. Po ponownym włączeniu radia najczęściej powraca ale tylko na chwile. Często pod wpływem wstrząsu ginie.Dowiedziałem się że jest to wada tunerów radiowych wraz z końcówką mocy. BM24 TMC 65.12-6 907 130. Podobno są tam słabe napylane luty i nikt u nas nie chce się podjąć naprawy. Mam taki sam przypadek w trzech modelach BMW. Może ktoś spotkał się z tym i ma jakiś sposób na pokonanie problemu. Bardzo mi zależy na cennej radzie. Pozdrawiam
Opublikowano
Miałem to samo w swojej e39 z bm24 - poprawiłem luty na końcówkach mocy i po sprawie. Jeśli sam nie czujesz się na siłach zleć to najlepiej zaprzyjaźnionemu elektronikowi - nie licząc czasu na wyciągnięcie samego radia operacja trwa nie więcej jak 15 min.
Opublikowano
Witam maxpat. tak właśnie słyszałem że trzeba poprawić luty ale które ? miałem to otwarte i nie wiem gdzie trzeba poprawić. Jeśli możesz podpowiedz gdzie szukać tych słabych miejsc, jako takie obycie z lutownicą mam więc jeśli wiedział bym gdzie to dał bym rade. Jesli możesz opisz gdzie poprawić. Jak pisałem mam z tym zbiorowy problem w trzech samochodach. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Opublikowano
Witaj maxpat. Mam fotki mojego tunera ale prawde mówiąc nie wiem jak dołączyć je do forum wiąc jeśli możesz podaj mi adres email to Ci je prześle. Mój adres : [email protected]. pozdrawiam
Opublikowano

Na zdjęciu (http://chomikuj.pl/maxpat/BMW/BM24) zaznaczone punkty, w których należy poprawić luty (informacje zebrane z różnych stron). Niezależnie od wskazanych punktów należy dokładnie przyjrzeć się całej płycie i "podpadające" punkty również poprawić.

Na jakimś angielskim forum znalazłem sugestię, aby przesmarować piny we wtyczce smarem miedzianym dla zapewnienia ciągłości styku.

U mnie po przelutowaniu wskazanych punktów problem się skończył. Zobaczymy, co czas przyniesie - na chwilę obecną od miesiąca jest OK.

Opublikowano
Dzięki maxpat za odpowiedź. Oczywiście zrobie tak jak radzisz ale gdzieś znalazłem także opinie że jest to problem zbyt cienkich napylanych ścieżek na płytce. Problem pojawia się w niskich temperaturach i to by się potwierdzało bo jak wygrzeje go na grzejniku to działa i sie nie wiesza. Pozdrawiam
Opublikowano
witaj maxpat. Zrobiłem jak radziłeś narazie w E46 i wygląda na to że pomogło. Narazie się nie wiesza ale może to być także wpływ temperatury. Musze zrobić to samo w 530 i 740. Tak apropos to mam na sprzedaż właśnie taką BMW-ówke jaką masz na profilu ten silnik i kolor i rok. Dziękuje i pozdrawiam.