Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zauważyłem ostatnio coś takiego (nie mam systemu Keyless & go):

Zaparkowałem sobie i zgasiłem silnik. Wyjąłem kluczyk, ale po chwili stwierdziłem, że czegoś zapomniałem zabrać z domu - odpalam silnik i jadę do domu. Zajeżdżam, gaszę silnik, chcę wyjąć kluczyk a tu... nie ma kluczyka :) Samochód odpalił mi bez kluczyka, przejechałem nim kilka kilometrów, a kluczyk był w tym czasie już w kieszeni. Ponowiłem próbę - to samo. Pomyślałem, że może mam jednak Keyless&go i zostawiłem uruchomiony silnik w samochodzie i poszedłem do domu (w przypadku keyless&go chyba by zgasł po oddaleniu się od samochodu?). Oczywiście nie zgasł.

Jeżeli natomiast wyjdę z samochodu, zamknę go, otworzę i wejdę z powrotem, opisana sytuacja już nie ma miejsca - muszę włożyć kluczyk.

O co chodzi? :mad2: :oops:

Samochód E61 LCI, kluczyk cegiełka (chyba tak go można nazwać)

Opublikowano

Cześć

Wyjaśniam to działanie :)

Dlaczego się tak dzieję ? immobilajzer po wyciągnieciu kluczyka ze stacyjki ma kilku sekundową zwłokę w każdym aucie jest taka zwłoka , niestety nie poleca się jezdzić bez klucza w stacyjce ponieważ może zdarzyć się tak że elektroniczna blokada kierownicy może zadziałać i np. na zakręcie zablokuje się nam kierownica

Jeżeli wykonamy tą czynność Wyłączyć silnik, wyjąć kluczyk, i poczkekamy 10 sek auto już nam nie odpali bez kluczyka (działa to tylko zaraz po wyjęciu klucza ) ponieważ zaczyna działa immobilizer odpowiadający za uniemożliwienie uruchomienia samochodu , jak i blokada elektorniczna .

Bez sensu by to było gdyby napierw musiał ktoś wsadzić klucz a pózniej go wyciągnąć :) dla mnie i tak rozwiązanie kluczo-karty który należy wsadzić do stacyjki i wcisnąć przycisk START jest głupotą bo albo zrobić zwykły kluczyk ze stacyjką jak np. w bmw e60 do 2006r albo zrobić tak jak jest teraz tylko że można mieć kluczyk np. w kieszeni wciskasz start i jezdziesz