Skocz do zawartości

320d 136ps obroty a dmuchawa ogrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, problem jest dosc dziwny. Wydaje mi sie ze mam zbyt wysokie obroty oscyluja w okolicy 1000 w chwili gdy wylaczam dmuchawe nawiewu obroty spadaja w okolice 800 tak jak chyba powinno byc i w aucie robi sie znacznie przyjemniej. Poza tym spalanie na poziomie 10,5 duzo za duzo i zamulenie auta straszne. Na obroty wkreca sie seneownie od 2000-2200. Prosze o jakies porady!
Opublikowano

Temat opisany był nie jeden raz.

Obroty mogą czasami oscylować w niewielkim zakresie, wynika to z siły nadmuchu ale także od załączenia nagrzewnicy. Może być też tak, że może jest walnięty termostat. A co do spalania to może być różnie, jest zima i wysokie mrozy, więc spalanie wzrasta. Co do słabego przyśpieszania to też może być różnie, u mnie się wkręca od 1600. Ale na zimnym silniku to ciężko mu też od 2000. Jeżeli na ciepłym silniku nie wkręca ci się na obroty to być może padł ci regulator przy turbinie lub też sama turbina. (Wszystkim powtarzam żeby nie piłować auta na zimnym silniku i wygaszać turbinkę). Wszystko wina mrozów. Ja na twoim miejscu bym poczekał na ocieplenie i wtedy wszystko się wyjaśni.