Skocz do zawartości

Prąd. Nie pali. Dziwne zachowanie kontrolek. 325 TD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie znalazłem na forum takiego przypadku jaki wystąpił u mnie :( Problem jest następujący:

1. samochód: E36, 325TD (115KM), rok 1996,

2. symptomy:

a). wsiadam do auta, przeręcam kluczyk do pozycji 1- włącza się wyświetlacz km, zegarek- czyli OK

b). przekręcam kluczyk do pozycji 2- zapalają się kontrolki ABS, świec, ASC...(te co zwykle na dole) :!: :!: :!: ALE NIE ZAPALAJĄ SIĘ KONTROLKI OD OLEJU I AKUMULATORA :!: :!: :!:

c). przekręcam kluczyk na zapłon i ZERO REAKCJI

d). cofam kluczyk do pozycji 1 i czasem zapali się kontrolka oleju i świeci przez kilka sekund od wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki. Gaśnie razem z zegarkiem.

e). działają- światła, wycieraczki, kierunki, nadmuch,oświetlenie wnętrza... NIE działają szyby elektryczne.

Próbowałem palić auto na zaciąg i nic. Było tak że na chwilkę te kontrolki się zaświeciły podczas ciągnięcia.

Mam możliwość zablokowania rozruchu auta poprzez ustawienie kodu. Wtedy dopóki nie wprowadzę poprawnego PINu auto nie odpali, z taką różnicą że kontrolki akumulatora i oleju zawsze się świeciły, po prostu nie kręcił itp.

Bardzo proszę o rady, pomoc, namiar na dobrego i niedrogiego mechanika z okolic Rzeszowa, bo auto stoi w centrum miasta już 2 dzień a ja nie mam czym do pracy dojeżdżać a jest trochę km...(ok 120 w jedną stronę :/ )

Dzięki

Sebastian

Opublikowano
Na samym początku akumulator sprawdź, w E36 jest tak że nie będzie kręcił słabo rozrusznik lecz przy zbyt niskim napięciu ani nie spróbuje nim ruszyć, miałem raz taką sytuację jak umarł aku.
Opublikowano

Witam,

akumulator zmieniałem na inny, brałem od kolegi z innego sprawnego BMW.

Dałem auto do mechanika, nie typowy elektro ale zajmuje się tylko dieslami, kompa ma... Po podpięciu pod kompa okazało się ze komp jest ok. Nie sygnalizuje żadnej usterki. Nie wiem jaki zasięg te wskazania mają bo przecież na każdym przewodzie pewnie nie ma czujnika...

Mechanik stwierdził, że padł mi rozrusznik i dał go do jakiegoś zakładu na sprawdzenie i naprawę. Nie wiem czy on podpinał napięcie bezpośrednio do niego i on nie działał czy jak on to robił (nie mogę na ręce patrzeć bo na koszty naprawy trzeba zarobić) ;)

Jutro się okaże czy to coś dało.

Aczkolwiek zastanawiam się czy awaria rozrusznika miałaby wpływ na to że kontrolki ładowania i oleju się nie świecą przy przekręceniu kluczyka i na brak działania szyb????????????????

Wątpię żeby to było rozwiązanie problemu... :( Mój aku też jest dobry...