Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli chodzi o sklep to z Foty :) A jeżeli chodzi o czescy to nie da się skonkretyzować:

zawieszenie - Lemforder i Sachs

hamulce - Ate

żarówki - Philips i Bosch

sprzęgło - Sachs

Visco = Sachs

olej - Castrol Magnatec 5w40

filtry - Mann i Knecht

pompa wody - SKF

termostat - Wahler

Bandite Motor Wagen
  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Każda firma w czyms innym sie specjalizuje, masz racje ;) ale juz wiem z jakiej firmy jak cos zakupywać części, bo wierze, że podałes najlepsze firmy robiące także części do BMW.

Czytałem na forum, że podobno w e34 sprzęgło jest bardzo wytrzymałe, możecie się z tym zgodzić?

Opublikowano
U mnie niestety wymieniałem najpierw przy 190 tys km łożysko dociskowe a następnie po awarii docisku przy 230 tys km sprzęgło kompletne, powód zbyt ostra jazda czyli - kierowca.
Bandite Motor Wagen
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1 szt. nowej opony Continental/Michelin itp. 225/60/15 (oryginalny rozmiar) koszt od 400-600zł/szt w zależności od modelu opony :mrgreen:

Czyli jakby nie patrzeć około 2000zł, tak jak napisałem wczesniej.

Sprzęgło w e34 jest rzeczywiscie bardzo wytrzymałe porównując do aut innych marek. Ale 95% tych aut nie ma juz oryginalnego sprzęgła, tylko włożony jakis lepszy badz gorszy zamiennik. Wiec zależy od tego jakiej firmy sprzęgło jest włożone, ile ma przejechane no i najwazniejsze - jaki styl jazdy prezentował poprzedni własciciel

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to jak do 15tys to najlepiej kupić auto za 10-12 tyś zł a resztę mieć na zapas na ewentualne naprawy gdyż wątpię, że jak coś się kupi to nic całkowicie nie trzeba robić przy takim aucie, w takim roczniku...

Bardzo rozsadne podejscie.

Poza tym zakup to tylko częśc kosztów - przerejestrowanie i ubezpieczenie też kosztują

Opublikowano
"olej - Castrol Magnatec 5w40"z tego co wiem silniki w e34 wolą olej półsyntetyczny np.10w40

No popatrz producent podaje co innego, popychacze zaworowe też wolą być dosmarowane w mróz, oczywiście znane są przypadki rozpuszczenia się całego silnika po zastosowaniu dobrego oleju syntetycznego :twisted: Niby czemu bardziej gęsty, o gorszych parametrach olej jest lepszy? Niektórzy mówią że jak samochód przejedzie 150 tys km to już tylko minerał, tych zapraszam do warsztatu mojego przyszłego teścia :)

Panowie litości - nie oszczędzajcie na oleju!

Bandite Motor Wagen
Opublikowano
nie oszczędzam na oleju miałem castrola 5w40,bardzo szumiał vanos za radą mechanika dodam że z serwisu BMW Rzeszów, lepszy dla tych modeli jest np.mobil 10w40,po zmianie vanos chodzi ciszej.
Opublikowano
a ps.nie spotkałem się nigdzie z informacją że do e34 zalecają Castrola 5w40,inne o tych parametrach tak.

Nie no jeszcze LOTOS syntetic zalecają. No pewnie ze chodziło mi o 5W40 a nie o konkretnie Castrol 5w40, napisałem tylko że taki stosowałem, a jeżeli głośno pracowało koło zmiennych faz rozrządu to chyba nie wina oleju tylko wieku i umęczenia...

Bandite Motor Wagen
Opublikowano
raczej nie wiek,a na pewno nie umęczenie. w e36 2.0-24v wymienili jakieś ślizgi i inne duperele, kwota części 470zł.i jak powiedział serwisant na samym początku "gówno to da,wymienić olej pomoże"pomogło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mówicie o vanosie ? własnie jak sie objawiają te zmienne fazy rozrządu?

Znaczy jak to sie objawiają? Co dają? Powodują, że silnik z Vanosem jest dużo silniejszy i elastyczniejszy juz od niskich obrotów. Jezdziłem duzo BMW bez VANOSA teraz mam z VANOSEM i uwazam ze w normalnej jezdzie miejskiej silnik z VANOSEM sprawdza sie duzo lepiej. Po prostu ma lepszy dół. Przy uzytkowaniu na trasie, lub przy wyscigach VANOS juz nie robi wielkiej różnicy.

Jak sie jezdzi na dobrym oleju i zmienia go odpowiednio na czas to z VANOSEM nic sie nie dzieje. Ostatnio kolega sprzedawał e36 323 z Vanosem o przebiegu 340 tys km i u niego silnik (i Vanos) chodził tak samo cicho jak u mnie przy 170 tys km.

Opublikowano
Aha własnie o to mi chodziło, przed odpowiedzią Twoją na te pytanie znalazłem informacje na ten temat i doszedłem do zdania że vanos to fajna sprawa ;)