Skocz do zawartości

320 diesel - problem z automatem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Koledzy,

mam problem...

od sierpnia 2009 jestem szczęśliwym posiadaczem bmw e46 320 diesel w automacie z końca 2002 roku.

Do tej pory z autkiem wszystko było idealnie, przejechałem prawie 6tyś km bez żadnych problemów (aktualny przebieg prawie 195tyś.)

Od pewnego czasu zdarzyła mi się taka sytuacja (od tygodnia), że po włożenie biegu wstecznego R i trzymaniu jeszcze nogi na hamulcu, autko tak się zachowywało jakby chciało ruszyć, dziwne szarpnięcia do tyłu, które kończyły się zgaśnięciem samochodu...dodam, że taka sytuacja nie zdarza się zawsze...skrzynia do przodu działała bez zarzutów...

po powrocie z gór, autko stało przez 4dni w garażu i potem jak je odpaliłem i chciałem się przejechać zauważyłem nowy problem, że dopóki samochód się nie rozgrzeje dziwnie zachowuje się przy zwalnianiu, dojeździe do świateł, progów zwalniających, itp. biegi redukuje normalnie, a przy małej prędkości zaczynają się dziwne drgania, które trudno zlokalizować....okolice mostu,dyfera, może przy skrzyni....drgania trudne do opisania gdzieś z dołu i jakby przechodziły na karoserię....jak się samochód rozgrzeje to działa już bez zarzutów.

Stawiam na skrzynię bo ten wsteczny mnie dziwi, ale może macie jakieś inne propozycje, proszę o poradę....

Żadne kontrolki mi się nie świecą...

Oleju w skrzyni nie wymieniałem i powiem szczerze, że nie wiem czy w ogóle był wymieniany...

Problem ze wstecznym występuje także na rozgrzanym samochodzie - np. występował po przejechaniu 60km...

• 1 rok później...
Opublikowano

Chociaż od mojego wpisu minęło już sporo czasu to dla tych co przeglądają mój wpis należy się wyjaśnienie co było problemem...

W związku z tym w krótkim czasie po wpisie na forum pojechałem do firmy midparts na sprawdzenie skrzyni. Wystarczyło, że Pan wsiadł do auta i pomajstrował przy dźwigni i od razu padło na skrzynię...zostawiłem na sprawdzenie co jest nie tak - mieli rozebrać skrzynię i sprawdzić...po dwóch dniach dostałem telefon z wyceną...uuuu..suma ładna...liczyłem na może 2-3 tysie, już się nawet do tego przyzwyczajałem, ale kwota 6 tysięcy mnie nieźle zaskoczyła...

Po długim zastanowieniu się podjąłem decyzję, że robię. Skrzynia została zrobiona w ciągu tygodnia, zapłaciłem i przyznam się, że do tej pory jeżdżę bez żadnych problemów:)

W związku z mojej historii morał jest taki:

- należy wymieniać olej w skrzyni, najlepiej co 30tysięcy;

- automat to super sprawa w buni, ale trzeba liczyć się z tym, że remont automatu jest kosztowny;

- jakby był jakiś problem to polecam firmę midparts - naprawdę znają się na rzeczy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z tą wymianą co 30 tys... nie bardzo, oczywiście można, ale jeżeli nie jest to e53 ciągnące przyczepkę z konikiem to raczej nie potrzeba tak często, myślę że 60 tys to optymalna wartośc nawet dla intensywnie eksploatowanej przekładni, ale oczywiście z chęcią zmieniałbym co roku to na pewno nie zaszkodzi :) a wymienic w e46 skrzynie za 6 tys to nie wyczyn, jakby zrobili to za 3 to byłoby co chwalic :) pozdrawiam
Opublikowano
W związku z tym w krótkim czasie po wpisie na forum pojechałem do firmy midparts na sprawdzenie skrzyni. Wystarczyło, że Pan wsiadł do auta i pomajstrował przy dźwigni i od razu padło na skrzynię...zostawiłem na sprawdzenie co jest nie tak - mieli rozebrać skrzynię i sprawdzić...po dwóch dniach dostałem telefon z wyceną...uuuu..suma ładna...liczyłem na może 2-3 tysie, już się nawet do tego przyzwyczajałem, ale kwota 6 tysięcy mnie nieźle zaskoczyła...

Po długim zastanowieniu się podjąłem decyzję, że robię. Skrzynia została zrobiona w ciągu tygodnia, zapłaciłem i przyznam się, że do tej pory jeżdżę bez żadnych problemów:)

W związku z mojej historii morał jest taki:

- należy wymieniać olej w skrzyni, najlepiej co 30tysięcy;

- automat to super sprawa w buni, ale trzeba liczyć się z tym, że remont automatu jest kosztowny;

- jakby był jakiś problem to polecam firmę midparts - naprawdę znają się na rzeczy.

Zgadzam się całkowicie z twoim zdaniem. W każdym razie masz pewność, że skrzynka jest zrobiona najlepiej jak można. Ja śmigam drugi sezon po naprawie głownej u nich .Zrobiłem tam też duży remont ASB w aucie żony -niestety Mazda nie BMW - i też pół roku bez żadnych uwag :cool2:

E46 ToUrInG M57