Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam nastepujacy problem, jakis czas temu zmienialem tylni zderzak na m-pakiet po zalozeniu wsiadam do autka wrzucam wsteczny no i dlugi pisk i po nim nic czyli pdc nie dziala. za rada informacji o pdc podjechalem na komputer do znajomego mechanika ktory rzeczywiscie wylapal blad w czujniku Nr. 1 tak jak stwierdzil ze to czujnik (w aucie tylko z tylnim pdc) stojac z tylu samochodu pierwszy z lewej stronie.

wczoraj kupilem czujnik dzisiaj montowalem i nic dalej piszczy i to samo.

no i teraz mam problem czy to moze byc co innego (kable, modul) czy ten czujnik jest tez walniety.

dziekuje za podpowiedzi

pzdr

Opublikowano
pisalem ostatnio na ten temat ,tez mialem walniety czujnik,sprawdzilem to na sluch,kupilem drugi uzywany na alegro,z tym ze od e46,niby rozni sie tylko tym ze oczko jest ogragle a w oryginale ma zaokraglone boki,podlaczylem i dziala ,w 75% tzn.czasem piszczy tak jak bym juz dojechal do przeszkody,czasem popiskuje jak bym sie zblizal,ale kontrolka w srodku pali sie tak jak by wszystko bylo ok.myslalem ze przyczynilem sie sam do tego malujac chujnik na srebrno ,taka cie nka warstwa sprayem,ale ktos mi podpowiedzial ze moze byc gdzies uszkodzony kabelek i to bardzo delikatnie tak ze trudno to zlokalizowac i ja bym sie sklanial do tego,przymierzam sie szukac jakiegos uszkodzenia,ale jakos mi sie niechce zwlaszcza ze od trzech dni wszystko dziala,a tak przy okazji czy kupiles nowy czujnik?i ile zaplaciles?pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz na sluch. Mozna znalezc pelno informacji o tym na forum.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Tego niestety kolego drogi nie znalazlem. na sluch tez trudno mi cokolwiek stwierdzic.

skonkretyzuje pytania:

czy czujnik nr. 1 to tyl po stronie kierowcy (auto tylko z tylnim pdc)?

czy jest mozliwosc innego uszkodzenia jesli komputer wskazuje na ten czujnik? czy komputer by widzial jesli byloby cos innego pospute

pzdr

Opublikowano
pisalem ostatnio na ten temat ,tez mialem walniety czujnik,sprawdzilem to na sluch,kupilem drugi uzywany na alegro,z tym ze od e46,niby rozni sie tylko tym ze oczko jest ogragle a w oryginale ma zaokraglone boki,podlaczylem i dziala ,w 75% tzn.czasem piszczy tak jak bym juz dojechal do przeszkody,czasem popiskuje jak bym sie zblizal,ale kontrolka w srodku pali sie tak jak by wszystko bylo ok.myslalem ze przyczynilem sie sam do tego malujac [bAD] na srebrno ,taka cie nka warstwa sprayem,ale ktos mi podpowiedzial ze moze byc gdzies uszkodzony kabelek i to bardzo delikatnie tak ze trudno to zlokalizowac i ja bym sie sklanial do tego,przymierzam sie szukac jakiegos uszkodzenia,ale jakos mi sie niechce zwlaszcza ze od trzech dni wszystko dziala,a tak przy okazji czy kupiles nowy czujnik?i ile zaplaciles?pozdrawiam

tak kupilem nowy czujnik dokladnie do mojego auta i zaplacilem w bmw tu w niemczech ok 1oo pare euro wiec nie malo, wczoraj dzwonilem do nich i pytalem czy jest mozliwosc usterki w czujniku, :) stwierdzil ze zdarzaja sie popsute egzemplarze.

jak mysle ze jeszcze raz mam zdejmowac listwe to mnie szlak trafia.

pzdr

Opublikowano

[

tak kupilem nowy czujnik dokladnie do mojego auta i zaplacilem w bmw tu w niemczech ok 1oo pare euro wiec nie malo, wczoraj dzwonilem do nich i pytalem czy jest mozliwosc usterki w czujniku, :) stwierdzil ze zdarzaja sie popsute egzemplarze.

jak mysle ze jeszcze raz mam zdejmowac listwe to mnie szlak trafia.

pzdr

ja niemialem z tym problemu jakos gladko poszlo,a czujnil mozesz sprawdzic na sluch wlaczajac zaplon potem wsteczny albo pdc recznie wcisnac,i sluchc,jak dobry to powinien cykac,a jak padniety to milczy,pytalem o cene bo u mnie tez drogo,i nawet niesprawdzalem u dilera,natomiast jest ich troche na polskiej alegro,a ten moj wciaz dziala jakby sie sam namyslil pozdraiwm
Opublikowano

problem jest w tym ze probowalem sprawdzic na sluch i nic, albo jestem gluchy albo przy zadnym nic nie slysze a na komputerze wychodzi czujnik nr. 1 wiec teraz to wogole nie wiem.

prosze dalej o podpowiedzi

pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli nic nie slyszysz to znaczy, ze zaden ci nie dziala, albo faktycznie jestes gluchy. Po oczywiscie wlaczeniu, powinny delikatnie strzelac, cykac w odstepie co pol sekundy.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Komputer bzdury nie napisze... tylko czlowiek. Raczej to czesciej ludzie sie myla niz komputery. Widzialem takiego co testowal czujniki na komputerze i stal kolo jednego z nich po czym sie dziwil, ze jeden "piszczy". Jesli zaden nie dziala a komputer pokazuje tylko jeden to znaczy, ze to nie czujnik tylko kabel (sprawdzic miernikiem) lub sterownik. Ja obstawiam jednak, ze tamten "komputerowiec" cos pokrecil - to naj mniej pracochlonna opcja. Edytowane przez mcmt

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
a ja radził bym przetestować instalację kabelek po kabelku , może robota pracochłonna demontaż zderzaka i zabawy dużo , radze kabelek wyciągnąć troszke go naciągnąc i miernikiem sprawdzić czy jest cały , bardzo czesto instalacje gniją śniedzieją pękaja a tego gołym okiem nie widać :(
Opublikowano
a ja radził bym przetestować instalację kabelek po kabelku , może robota pracochłonna demontaż zderzaka i zabawy dużo , radze kabelek wyciągnąć troszke go naciągnąc i miernikiem sprawdzić czy jest cały , bardzo czesto instalacje gniją śniedzieją pękaja a tego gołym okiem nie widać :(

Ja też bym od tego zaczął - u siebie miałem taki sam problem i okazalo się że kabelek a uszkodzenie tak delikatne że dopiero za piątym razem namierzyłem lekko przyciśniętą izolację a w środku ześniedziały pęknięty przewód.

U mnie też piszczało i żaden czujnik nie dawał znaku życia - a skoro mówisz że miałeś zmieniany zderzak to na 99% przyciśnięto jakąś wiązkę (nie trudno o to)

Opublikowano

no i tego sie obawialem ze musze zdejmowac ten cholerny zderzak, juz wtedy przy wymianie mialem niezyl ubaw. no nic trzeba bedzie sprobowac tak.

dzieki za pomoc

pzdr

Opublikowano

mowicie o mierniku, mozecie mi prosze podpowiedziec jaki to miernik i gdzie go dostane, poniewaz jestem w niemczech to prosilbym o prawdziwa nazwe tego miernika abym mogl ja przetlumaczyc na niemiecki i tutaj ewentualnie kupic

dzieki pzdr

Opublikowano

kolego mcmt nie bij sie tak w glowe :duh: i jesli nie masz ochoty i czasu aby mi pomoc to nie odpowiadaj na moje posty.

wiec kupilem ten miernik w przeliczeniu za 28 zl, dzisiaj rano sprawdzalem na wrzucoym wstecznym i nic. przykladam do kazdego czujnika te + i - i nic ani wskazowka drgnie. czy jest jakis specjalny sposob sprawdzenia tym miernikiem? jesli nie tzn ze zaden nie dziala. tylko strazsnie mnie to dziwi poniewaz ten mechanik ktory mi powiedzial ze jest to czujnik nr 1 zna sie na rzeczy i watpie zeby nie umial lub nie chcial poprawnie wyczytac wartosci z komputera.

prosze o podpowiedzi i wybacz mcmt moja niewiedze

pozdr

Opublikowano
o ile wiem to w samym czujniku pradu niema,a miernikiem sprawdz na kablach,czy dochodzi do czujnika
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zasugeruje tylko, ze jesli nie wiesz co to miernik, to lepiej nie zaczynaj zabawy kabelkami w aucie. Moze lepiej bedzie oddac auto w rece serwisu lub elektryka. Szczerze powiedziawszy, po twoim pytaniu o miernik, zlapalem sie za czolo przed monitorem... :wink:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

mcmt czy ty nie umiesz czytac jesli masz zamiar takie posty mi tu pisac to nie odpowiadaj jakbym byl k elektrykiem to chyba bym nie pytal, a jak bym byl mechanikiem to tez nie meldowalbym sie na forum. a ty jak taki madry jestes to sie lap za czolo i sie nie udzielaj. a uwaga ze mam dac to komus do roboty jest w ogole nie na miejscu.

bewan

czy po wyjeciu czujnika z wtyczki sprawdzi sie prad w tej wtyczce czy trzeba go wyciagac ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mcmt czy ty nie umiesz czytac jesli masz zamiar takie posty mi tu pisac to nie odpowiadaj jakbym byl k elektrykiem to chyba bym nie pytal, a jak bym byl mechanikiem to tez nie meldowalbym sie na forum. a ty jak taki madry jestes to sie lap za czolo i sie nie udzielaj. a uwaga ze mam dac to komus do roboty jest w ogole nie na miejscu.

bewan

czy po wyjeciu czujnika z wtyczki sprawdzi sie prad w tej wtyczce czy trzeba go wyciagac ?

Tak piszesz, ze nic nie wiesz i nic nie umiesz a sugerujesz, ze to ja bzdury pisze:

czyli co komputer pokazuje bzdury tak kolego?

Uwaga, ze masz dac to komus jest bardzo dobra rada. Wytlumaczylem juz, ze jesli nie wiesz co to miernik, mozesz nie dac rady. Pozatym ty pytasz jak sprawdzic kabel miernikiem... :duh:

Mysle, ze nie na miejscu sa twoje dziecinne pretensje.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

no i dalej sie klepiesz po tym czole elektryku

po pierwsze nie napisalem ze piszesz bzdury tylko pytalem czy jest mozliwosc ze komputer pokazuje czujnk nr 1 a problem lezy gdzies indziej czyli CZY KOMPUTER MOZE SIE W TYM WYPADKU MYLIC I NIE ROZPOZNAWAC PROBLEMU?

wez moze z tego cos wywnioskuj: jestem poza granicami i nie mam tu zaufanego goscia jedyny sens to oddac do serwisu gdzie mi zrobia pewnie ze dobrze i wszystko ale sam wiesz jakie sa tego koszty jesli jeden czujnik kosztuje ok 100 euro. jesli oddam to do nie wiadomo kogo to tez cholera wie co on wymieni. wydaje mi sie ze tu maja duze pole do popisu jesli chodzi o zbedne wymiany i powiazane z nimi koszty.

po drugie jesli pytam, tzn ze nie wiem i nie oczekuje krytyki mojej niewiedzy tylko pomocy w temacie i jesli nie wiem co to jest miernik i jak sie go powinno w tym wypadku uzyc a ty ta wiedze posiadasz to czemu nie mozesz jej dalej przekazac napisac co i jak, tylko piszesz sto postow i masz sine czolo.

Opublikowano

I jeszcze jedno co moze powinnenes zapamietac:

TAK FORUM JEST TEZ DLA TYCH CO PYTAJA NIE TYLKO DLA GOSCI JAK TY KTORZY MAJA TAK "ORGOMNA" WIEDZE.

Opublikowano

Ale sie napinacie :D Zylka peknie :mrgreen:

Niestety, trzeba miec ELEMENTARNE poklady wiedzy, zeby podolac temu ZADANIU.

Komputer zapewne powiedzial prawde i tam w pierwszej kolejnosci nalezy grzebac. Przede wszstkim dobrze obejrzec zlacze czujnika, stan stykow i dochodzacych przewodow. Jezeli chcesz cos pomierzyc, to miernik powinien byc ustawiony na najnizszy zakres pomiarowy napiecia zmiennego. Nie jestem do konca pewien, jak czujniki sa podlaczone, sprawdze to w WDS. Tani mierniczek moze nie podolac temu zadaniu, nie jest stworzony do pomiaru napiec o tak wysokiej czestotliwosci, a to przeciez ultradzwieki...

Inna sprawa, bez PDC mozna sie obyc, u mnie tez to piardlo kiedys tam i odkladam sprawe zawsze na nastepny dzien... :lol:

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Komputer zapewne powiedzial prawde i tam w pierwszej kolejnosci nalezy grzebac

To jest oczywiste. I jesli ktos odpowiada mi "to komputer mowi bzdury kolego" sugeruje, ze to ja pisze bzdury. Tak samo, gdy ktos kto nie ma pojecia co robi a w poscie pisze:

TAK FORUM JEST TEZ DLA TYCH CO PYTAJA NIE TYLKO DLA GOSCI JAK TY KTORZY MAJA TAK "ORGOMNA" WIEDZE.

uwazam, ze watpi w wiedze wypowiadajacego sie. Proponuje, zebys skonczyl dziecinade, zaczal czytal to co pisze i nie doszukiwal sie dennych zaczepek. Napisalem, zebys poprosil kogos o pomoc nie ze zlosliwosci. Miernikiem powinienes najpierw sprawdzic czy nie ma przebicia a nastepnie przewodzenie kazdego kabelka. Aby to zrobic prawdopodobnie musisz odpiac kostke z modulu PDC, musisz sprawdzic ktory pin to ktory kabel... Elektrykiem nie musisz byc, ale bez podstawowej wiedzy mozesz po prostu nie dac rady.

Dodatkowo nie musisz tworzyc postow, aby cos dopowiedziec. Jest opcja "edytuj" gdzie mozesz dodac do ostatniej wypowiedzi kolejne zlote mysli...

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

wiesz co ty chyba szukasz zaczepki, ale niewazne zignoruje te komentarze bo. przynajmniej tyle ze sklonilem cie uzycia wiedzy przez co i moja sie powiekszyla.

dziekuje serdecznie za podpowiedz szkoda ze wymagalo to tyle czasu.

pozdrawiam i dam znac jak uda mi sie usunac ta usterke

p.s.

dzieki za wskazowke z edytuj dopiero teraz ja zobaczylem i wykorzystalem