Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zna ktoś może dobrego mechanika od beemek z woj. lubelskiego albo podkarpackiego. Dobrze by było żeby znał się na skrzyniach SMG.
Opublikowano
Mam dziwny objaw. Czasami przy redukcji biegów w dół obroty potrafią spaść do takiego poziomu, że samochód zgaśnie i zaraz odpala tak jak na pych, bo niem sprzęgła i nie ma jak się zatrzymać. Byłem w serwisie w Rzeszowie i nic nie stwierdzili. Podłączyli pod kompa, zero błędów, zainkasowali 250 zł i na tym skończyła się ich praca. W góre biegi zmieniają sie płynnie bez żadnych problemów, więc chyba skrzynia jest nieuszkodzona mechanicznie. Wczoraj też zrobiłem adaptacje skrzyni DISEM. Ale objaw pozostał. Wydaje mi się że to chyba coś z elektroniką, może pomogłaby aktualizacja softu. Ciśnienie jest ok. 45 bar na postoju, nie sprawdzałem jeszcze w trakcie jazdy i jak często załącza się pompa, na ile zmian biegów wytrzymuje ciśnienie.
Opublikowano
Nie wydaje mi się żeby skrzynia miała z tym problemem coś wspólnego. Ciśnienie masz w porządku. Ewentualnie co by sie tam jeszcze mogło zepsuć to czujnik położenia sprzęgła lub samo sprzęgło ewentualnie parę innych drobiazgów które nie maja z tym nic wspólnego. Generalnie gdyby było to coś ze skrzynią to raczej miał byś problemy z wrzucaniem biegów a nie gaśnieciem silnika. Jendnak nie jestem mechanikiem i może się mylę.
Opublikowano
Może rzeczywiście być to jakas mała pierdoła, ale w serwisie nie wiedzą co jest grane. Jak im komputer nie powie co jest zepsute i co trzeba wymienić to nic nie wiedzą. Najlepiej byłoby od razu wymienić skrzynie.
Opublikowano
A jaka masz to powiem ci czy masz prawidłową, napisz tęz jak zachwoiuej sie wartość podczas zmiany biegow. Nie ma odpowiedniej wartości w miare zuzywania się sprzęgła wartość spada, u mnie na nowym sprzęgle jest chyba cos koło 700czy 800 podczas zmiany biegu spada i wraca na miejsce. W przypadku zepsutego czujnika wartośc będzie 800 i nagle spada do okolo 90 i tak zostaje.
Opublikowano
Wartośc 950 jeśli nie spada do 99 i nie utrzymuje się w tym stanie przez długi czas oznacza że masz sprawny ten czujnik. A czy z tym gasnieciem to nie jest przypadkiem tak że gaśnie gdy skręcasz kierownice?
Opublikowano
Na postoju jest mniejwięcej taka wartość. Jak rusze z miejsca to powyżej jakich 1200-1300 obrotów jest 0. Przy zmianie biegu jest od 850 do 1030 i z powrotem przyjmuje wartość 0 aż do kolejnej zmiany biegu. A o co chodzi z tym skręcaniem? Bo rzeczywiście częściej dzieje się to podczas hamowania i skręcania, ale czasami też w trakcie jazdy na wprost i samego hamowania.
Opublikowano
Jeśli nie upgradowales softu to możesz mieć wgraną jego wadliwą wersje z przełomu 2005-2006 kiedy zdarzały się przypadki gaśnięcia silnika przy skręcaniu, i było związane to z wadliwym oprogramowaniem komputera SMG. Jeśli masz najnowszą wersje softu to problem nie występuje.
Opublikowano
Nie wiem z którego roku jest wersja softu. Samochód jest z 2004. Ewentualnie gdzie można to sprawdzić. Kiedyś sprawdzałem ukryte menu, do którego się wchodzi za pomocą idrivu, może tam to będzie. I jeszcze jedno pytanie. Te zmiany wartości z czujnika położenia sprzęgła co pisałem we wcześniejszym poście są u mnie prawidłowe czy nie?
Opublikowano
Jeżeli nie spada do 0 lub ponizej 100 i nie zostaje taka wartosc na dluzej niz chwile to sa dobre, jesli by byly zle to nie mogl bys zmienic biegu.