Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie. Tak aby z jednego autka wsadzić go do drugiego bez wielkich problemów bez jego rozbierania itp.
Opublikowano

Nie wiem o jakim aucie piszesz ale w E30 nie wyciągniesz całości no chyba ze wytniesz kawałek dachu z szybrem i wspawasz do drugiego jako całość. :mrgreen:

Niestety nie jest to "plug and play". Do tego dochodzi ściąganie podsufitki i odklejanie podsufitki przy prowadnicach itd. itp.

Ja montowałem u siebie elektryczny i wymieniałem podsufitkę więc wiem co mówię.

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a jest jakiś schemat gdzie rozrysowano jak po kolei rozkręcić ten szyber?? Potrzebuje zdjąć górną pokrywę i nie wiem jak się do tego zabrać?
Opublikowano (edytowane)

1. Podnosisz dach i przez szczelinę odłączasz dwa płaskowniki (P i L strona) powodujące przesuwanie rynny pod uszczelką w głąb dachu - element 14 - tam są zatrzaski, trochę ciężko go odczepić dlatego trzeba delikatnie dozować siłę.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AG71&mospid=47294&btnr=54_0125&hg=54&fg=05

2. otwierasz (odsuwasz) szyber do 1/3 - żeby spojrzeć na niebo ;)

3. od czoła pokrywy są zatrzaski 6 szt. podtrzymujące szybrowy kawałek materiału podsufitki - elementy 5 i 6 z rysunku

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AG71&mospid=47294&btnr=54_0125&hg=54&fg=05

należy kolejno poodczepiać zatrzaski i wykombinować tak żeby ją wyjąć. Nie dam Ci recepty jak. Pokombinuj a na pewno Ci się uda :D

4. Jak wydostaniesz tapicerkę szybra to zobaczysz 3 śruby po lewej i 3 po prawej przykręcone do ramion szybra. One trzymają szyber. Śruba to torx 20. Przyda się przedłużka do śrubokręta zwłaszcza do tych przednich.

Jak już odkręcisz to reszta powinna być jasna. Jak coś to pisz.

Edytowane przez lijo1979
Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nim zacznę rozbierać to może wiesz dlaczego mi coś tam trzeszczy, szczególnie na mrozie coś tak trzeszczy. Wrazenie jest takie jak by coś się o coś ocierało. jak lekko przekręce tym szybrem, nieważne czy w kierunku odsuwania czy do góry to przestaje.
Opublikowano
myślę że odrobina wilgoci w formie drobinek lodu które przy pierwszym ruszeniu się kruszą. Jeśli masz tak samo jak jest ciepło to może mechanizm "wysechł"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no tal, być może to ten lud bo na ciepłym nie słyszę tego, a przynajmniej nie jest to tak dokuczliwe. dzieki
Opublikowano
Mi chodzi Panowi o przekładkę całego szyber z jednej E30 do drugiej. W mojej ktoś strasznie namotał z tymi cięgnami plastikami w środku i szyber jest do wywalenia. Ledwie go zamknąłem i to tak na słowo honoru się trzyma. Ma połamane plastiki prowadzące itp. Mam możliwość załatwienia szyber w całości i chce po prostu wiedzieć jak to w całości przełożyć żebym znowu ja czegoś nie popier....ł z mechanizmem otwierania
Opublikowano

jako całości nie przełożysz.

W E34 tak ale nie w E30 touring. Cala kaseta w touringu jest przyspawana do karoserii i nie da się jej zdemontować. Nie wiem jak w Sedan czy Coupe ale nie sądzę żeby było inne rozwiązanie techniczne.

Ale jeśli masz sprawne elementy z innego to możesz je śmiało powymieniać bo będą pasowały.

Powiem Ci tylko cierpliwości.

Mi montaż podsufitki z podklejeniem jej do nadwozia przy szyber dachu zajął prawie 8h. Dlatego że wymagało to częściowego rozmontowania szyberdachu.