Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zastanawiam się nad wymianą amortyzatorów i mam dylemat między bilstein B6 a B8 ze wskazaniem na te ostatnie.

Pytanie moje jest takie jakie sprężyny można do tego założyć? Obecnie mam weitec 40/30 284 20 041.

Jeżdżę prawie tylko w Holandii więc złe drogi mnie nie interesują.

Interesuje mnie trzymanie w zakrętach i jakie felgi 19 cali (ET) mogę założyć żeby nie obcierały.

Lub może kupić bilstein B6 i założyć org. srężyny?

Prosiłbym o opinie kogoś kto jeździ na takim zawiasie

Edytowane przez croowab
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Widzę że nikt nie ma takiego zestawu u siebie.

A może sie ktoś orientuje w cenach czy 2159 za komplet to jest dobra cena, lub może ma ktoś namiar na tańszy sklep.

Będziesz Mógł Więcej
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Byłem juz zdecydowany zakupić Bilstein B8 do e46 ale właśnie wpadło mi w ręce zawieszenie D2.

Wiem, że ma dobre opinie i często stosuje się w sporcie, zwłaszcza drift.

Czy mógłby ktoś powiedzieć jak wygląda w codziennej eksploatacji, jak wybiera dziury. Na szczęście mało jeżdze po wspaniałych polskich drogach.

W sobote będę zakładać, więc dam znać jak się sprawuje. Ale może ktoś na tym jeździ i napisałby kilka słów :

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Bede bardzo wdzieczny za informacje jak sprawuje sie to zawiesze i jak do tego podejda felgi 19 na niskim profilu bo podobnie jak kolega mieszkam w holandii i zamiezam nieco zmienic moje zawieszenie i felgi. Bardzo mile widziane fotki:)

Osobiscie jestem zainteresowany zakupem felg style 67

http://www.bmwtips.com/tipsntricks/wheels/BMWWheels.htm

Prędkość nie zabija, tylko gwałtowne jej wytracenie.
Opublikowano
mam 17 style 78. jeszcze z e36 :) i 19 nieoryginalne i na razie na standard amortyzatorach i speżynach weitec 30/40 ładnie się prezentuje, 19 wchodzi bez problemu:) dam znać po założeniu, plan na sobotę.
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
Stary kupuj używki na allegro albo na e bay de. napewno znajdziesz polecam B6 sa w dobrej cenie i dosyć dobrze wykonane.

pozdro

chciałem bilstein b8, lub b6 tylko że cieżko znaleść a d2 mam nowe za pół ceny, pozatym maja siłę tłumienia i można podneiść lub opuścić. Kolesie z klubu hondy bardzo polecają D2. Może i bardziej to jest przeznaczone na tor ..dzisiaj jadę kupić, jak będę żałował to trudno, a myślę że dużej różnicy nie bedzie

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
Bede bardzo wdzieczny za informacje jak sprawuje sie to zawiesze i jak do tego podejda felgi 19 na niskim profilu bo podobnie jak kolega mieszkam w holandii i zamiezam nieco zmienic moje zawieszenie i felgi.

http://www.bmwtips.com/tipsntricks/wheels/BMWWheels.htm

Dzisiaj już miałem jechać i zakupić D2 ale wykonałem ostatni telefon do kolegi co to montował i szczerze odradził. Więc rezygnacja i będę szukał Bilstain B8, a może ktoś ma używki do e46 ?

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Hej drogi holenderski kolego:)

I jak tam dokonales jush zmiany ?? bo jestem bardzo ciekaw jak bardzo polepszyl lub pogorszyl sie konfort jazdy??

Opublikowano
Hej drogi holenderski kolego:)

I jak tam dokonales jush zmiany ?? bo jestem bardzo ciekaw jak bardzo polepszyl lub pogorszyl sie konfort jazdy??

siemanko, nie niestety zakupu bilstein b8 dokonam w PL za jakiś około miesiąc bo ciężko tu o dobrą cenę więc puki co jeżdzę na standardowym zawiasie a co do D@ to jak poczytałem na forach to mi się odechciało:) wydaje mi się że bilstein jest najlepszym rozwiązaniam cenowo jakościowym choc 560E mało nie jest pozdrawiam

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
ja podobnie jade w lutym do pl i mialem zamiar zmieniac zawieszenie ale chyba sie wstrzymam do lata bo jeszcze mam dobry zawias . A jakie felgi bys polecil 17" 18"a moze 19" ?? jak juz pisalem interesuje mnie M-pakiet
Opublikowano

ja mam e komplety

zima 15 na stalowych ale docelowo planuje 17 zima

oryg 17 plus fulda na wyjazdy do poslki

i no name 19 na NL drogi, ładnie wygląda i dobrze się trzyma, jednak na tych bałbym się do PL wybrać

ale wydaje mis ie ze optymalnym jest 17 i jakies 225/35/17

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
mozna szersze założyć ale po co? nie masz tyle mocy żeby Ci zrywało przyczepność a poza tym zawsze możesz zamienić przód na tył :mrgreen:
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
po raz kolejny masz racje ale to zawsze wieksza przyczepnosc na napedzanej osi. :D :cool2:
Opublikowano
po raz kolejny masz racje ale to zawsze wieksza przyczepnosc na napedzanej osi. :D :cool2:

No i co z tego ? wieksze spalanie, wieksze anomalia podczas jazdy po nie równych drogach

zreszta na kiepskim zawiasie jaki bys nie miał zawias i opone na tyle:P to przód Ci moze myszkować i i tak dzwon bedzie:P.

Kolego proponuje szukać na de. albo czekac na okazje w polsce które sie zdarzaja jak wieski sciagaja autka na handel :)

spr jeszcze na angielskich aukcjach.

byle bys amorki bilsteina strafił bo sa mega a sprezyny mozesz i h&r wsadzić chociaz ja jezdzilem na eibachu i było naprawde konkretnie i komfortowo na plskich drogach

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No więc tak

W końcu padło na Bilstein B8 sprint, i jestem zadowolony.

Wcześniej miałem zwykłe zawieszenie i poprzedni właściciel założył sprężyny 40/30. Auto zachowywało się jak by miało oderwać się od drogi.

Teraz jest malina:) .

Obecnie założyłem koła 235/35/19 i jest trochę za twardo, ale mi to pasuje. Żadnych przechyłów na zakrętach, żadnych nieprzewidzianych zachowań.

Jednak nie polecam takich kół na polskie drogi. Sam jeżdżę po holenderskich drogach i jest ciut za twardo ale mam jeszcze komplet 225/45/17 i powinno być idealnie.

W Pl byłem na 195/65/15 zimowych i było super. 140 km/h to żaden problem.

Ogólnie polecam jeśli ktoś ceni bezpieczeństwo i szybszą jazdę ponad komfort, bo jednak na twardszych oponach to zaden komfort :)

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

z wysyłką 1945zł

sklep A-MTS

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
ok wielkie dzieki w maju jak bede w pl to dokonam podobnego zakupu tylko chce maja bemke wrzucic na 18" felgi
Opublikowano

No ja jestem zadowolony, moja żona jeszcze nie jeździła na 19 ale na zimówkach też była zadowolona. I ładnie się prezentuje, pozwolę sobie dodać zdjęcie:

http://img408.imageshack.us/img408/4428/img0556v.jpg

Teraz jazda bokiem to przyjemność, na standardowym zawieszeniu to była łódka :)

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

:cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

tylko musze przyznac ze tarcze z tylu wygladaja przy tych felgach jak by byly lekko za male ale ogolnie :cool2: