Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam w nowym roku,mam problem z sensorem cofania,wymienilem niedzilajacy czujnik tylny,na podobny od e46,jest prawie taki sam,ma tylko to srodkowe oczko okragle,oryginalne wyglada jak kwadrat z zaokraglonymi bokam.Po wymianie dzialalo ok a i teraz raz dziala ,a kiedy indziej wydaje pisk ale kontrolka w srodku ayta niemiga tylko swieci sie jak by bylo ok,piszczy z tylu ale jak podjezdzam do przodu wtedy przedni dziala ,bywa roznie po ponownym uruchomieniu pdc albo dziala dobrze albo mieszanie popikuje jakbym zblizal sie do czegos ,albo piszczy jak bym juz dojechaldo przeszkody,moze ma tu cos do rzeczy ze trusnalem temn czujnik na srebrno?sam niewiem co myslec ? :mad2:
Opublikowano
kolego też tak ostatnio mam że jeden czujnik z tyłu sygnalizuje jakby był w pobliżu przeszkody, tzn przerywany sygnał. Reszta PDC działą. Chyba bede musiał wymienić ten czujnik.
Konrad
Opublikowano
kolego też tak ostatnio mam że jeden czujnik z tyłu sygnalizuje jakby był w pobliżu przeszkody, tzn przerywany sygnał. Reszta PDC działą. Chyba bede musiał wymienić ten czujnik.

no tak ,tylko skad bedziesz wiedzial ktory czujnik?mnie sie wydaje ze czujnik sam zwalilem malujac go niewie m o co chodzi ale moze nierowna warstwa farby?moze lpote bzduru bo sam niewiem czy zedrzec ta farbe i sprawdzac na czysty ?

Opublikowano

...niedawno przerabiałem podobny temat i staneło na uszkodzonym kablelku od jednego z czujników - kabel generalnie był w całości jednak po dokładnym przejrzeniu (pięciokrotnym) wiązki znalazłem lekko przyciśniętą izolację jednego z kabli który z czasem po prostu wewnątrz zbutwiał i trzymała go sama izolacja - po zlutowaniu i zaizolowaniu wszytko ok ( u mnie prawdopodobnie został uszkodzony jak fachofcy zakładali zderzak po montażu haka)

Objawy były takie że czasem działał czasem piszczał a czasem milczał.

Opublikowano
...niedawno przerabiałem podobny temat i staneło na uszkodzonym kablelku od jednego z czujników - kabel generalnie był w całości jednak po dokładnym przejrzeniu (pięciokrotnym) wiązki znalazłem lekko przyciśniętą izolację jednego z kabli który z czasem po prostu wewnątrz zbutwiał i trzymała go sama izolacja - po zlutowaniu i zaizolowaniu wszytko ok ( u mnie prawdopodobnie został uszkodzony jak fachofcy zakładali zderzak po montażu haka)

Objawy były takie że czasem działał czasem piszczał a czasem milczał.

dzieki ttez myslalem o kablu,mysle ze moglem uszkodzic bo jakos tak na szybko zmienialem i prawie po ciemku tak ze zobacze to i sprawdze :D
Opublikowano
obejrzyj naprawdę kilka razy i dokladnie wszystkie wiązki bo jak bym zrobił fotkę jak moja była uszkodzona to nikt by nie pomyślał że w tym miejscu coś jest nie halo.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
obejrzyj naprawdę kilka razy i dokladnie wszystkie wiązki bo jak bym zrobił fotkę jak moja była uszkodzona to nikt by nie pomyślał że w tym miejscu coś jest nie halo.

musiales ściągac zderzak żeby obejrzeć cała wiązkę? ja mam uszkodzoną wiązkę przednią skrajnie lewą. Po zdjęciu listewki zderzaka mam dostęp do 15cm wiązki, ale reszta jest schowana za zderzakiem i nie wiem jak mogę się do niej łatwo dostać

Opublikowano
ja ściągałem tylny zderzak (przed liftem) bo innego wyjścia nie ma - z przodu też musisz to zrobić bo zaglądanie przez dziurkę to jak wróżenie z fusów - ja miałem wszystkie kable na wierzchu i zanim wyczaiłem który jest uszkodzony to trochę sie naszukałem
Opublikowano
ja ściągałem tylny zderzak (przed liftem) bo innego wyjścia nie ma - z przodu też musisz to zrobić bo zaglądanie przez dziurkę to jak wróżenie z fusów - ja miałem wszystkie kable na wierzchu i zanim wyczaiłem który jest uszkodzony to trochę sie naszukałem

a czy ktoś z Was sciągał przedni zderzak po lifcie? ile to roboty jest? czy jedna osoba bez kanału da sobie z tym radę?