Skocz do zawartości

[E34] 520i problem z uruchomieniem, immobilizer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

posiadam E34 520i m20b20 ze starszą wersją immobilizera (nie w kluczyku), immobilizer na osobnym pudełku (na nim czerwona dioda) dociskany przed uruchomieniem do drugiej części na desce rozdzielczej. Pojawił się następujący problem:

- część od deski rozdzielczej wydaje się pracować prawidłowo, miga na czerwono jak dawniej. Po przyłożeniu do niej czarnego pudełka powinna się na nim zapalić czerwnowa dioda informująca, że wszytsko jest OK i samochód da się uruchomić. Niestety nie dzieje się tak, dioda się nie zapala, i nie można uruchomić auta (po przekręceniu kluczyka brak reakcji). Autko udało mi się uruchomić dwa razy, odpiąłem akumulator na ok 2-3 min i po tym zabiegu immobilizer zaczął działać, samochód można było odpalić. Sposób ten pomagał tylko na jedną aktywację immobilizera. Po tym ponownie trzeba było odłączyć akumulator i zapalił tylko raz. Wydaje się, że komputer blokuje po pierwszym uruchomieniu?

W tym momencie nic już nie działa, odłączanie akumulatora nie pomaga (zadziałało tylko dwa razy).

Miał ktoś z Was podobny problem lub jakis pomysł jak to można rozwiązać?

Edytowane przez geny
Opublikowano

W dalszym ciągu bez zmian. Transponder raczej na pewno jest sprawny, mam zapasowy i na nim też nie działa (na nim nic się nie zapala, a dioda na desce cały czas mruga). Dzisiaj ruszałem kablami, ale nic. Nie wiem czy podczas tych dwóch prób odłączania akumulatora coś poruszyłem i przez to zadziałało.

Czy jest jakiś bezpiecznik od immobilizera? Nie znalazłem w skrzynce pod maską ani pod tylnim siedzeniem.

Czy możliwa jest sytuacja, że udało mi się tylko dwukrotnie uruchomić auto po odłączeniu akumulatora a później ten błąd został już zapamiętany w komputerze? Czy mógłby tu pomóc restart kompa przez zwieranie klem?

Muszę jakoś dotransportować auto do mechanika, mógłbym mieć dostęp do kompa z autka bez immobilizera, czy podłączenie takiego komputera obejdzie immobilizer?

Opublikowano
jeżeli jest to przez jakiegoś magika zakladane immo, to na bank gdzieś musi być układ od tego i na bank będzie tez bezpiecznik. No... przynajmniej takie są zasady montażu ze bezpiecznik się daje. Jeżeli możesz to po kabelkach poklei idź aż dojdziesz do układu. Albo zaczniesz poklei wszystko sprawdzać, np. miernikiem czy są przejścia albo wybierz 2 grubsze przewody które powinny iść w okolice stacyjki, odłącz je od okładu i zewrzyj razem. W ten sposób wypinasz z instalacji immo. Ja napisałem Ci teorie, jak jest praktycznie nie widze tego.