Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie znalazłem żadnego takiego tematu do e60

Mam unden 520xl mam go wsadzonego między lewy przedni fotel a podłokietnik , podłączony do gniazda zapalniczki z tył , kabel od anteny przeciągnięty pod dywanikiem siedzisko i cyk do bagażnika na opaskach ściskających przywieszony do (sufitu) bagażnika , antena na środku bagażnika . Lecz miałem problem bo dwa razy udało mi się wyrwać antenę i prosiło się o przylutowanie brak sygnału . Teraz jest OK po zastosowaniu opasek w bagażniku tak aby wkładające przedmioty nie zawadzaly o kabel . Lecz teraz czasami pojawia się skrzypienie kabla bo jak zamknie się klapę bagażnika to uszczelka o kabel i klape trze i nie jest za przyjemny dzwięk jak się odpowiednio ustawi kabel jest wszystko OK

Jak macie przeciągniety kable gdzie umiejscowione CB ?

Przez kilka dni jak jeszcze nie miałem swojej e60 jezdziłem wersją w której nie kładły się fotele i brak worka na narty , wtedy już wiedziałem "oooo" ale wszystko szczelnie aż kabel się nie przeciśnie i musiała antena być na dachu .

Myśle że taki temat się przyda :)

Mile widziane zdjęcia gdzie co i jak

Opublikowano

ja jestem jednym ze szczęściarzy któremu się tylna kanapa nie składa, więc siłą rzeczy antenę na dach wyrzucać muszę. Gość co mi radio instalował mówił coś o wierceniu, ale jakoś go powstrzymałem :D . Jako, że nie lubię kabli które mi się plączą w samochodzie, a i tak muszę znosić ten od anteny, kupiłem fajne radyjko, tzn Alan 42, które w dużym skrócie składa się z samej gruszki, więc mi idealnie wchodzi pod ręczny :D , zasilanie do tylnej zapalniczki i w drogę ...

Pozdrawiam

Opublikowano

Jest sposób na przełożenie kabla do bagażnika nawet bez składanej tylnej kanapy, znam to z autopsji :) Można przełożyć obok głośnika w tylnej półce, pod maskownicą. Szczelina na tyle wystarcza, że końcówka od anteny przejdzie :) A dalej tylko kabel ułożyć i ukryć dowolną drogą do radia. Wymaga to tylko dłuższego kabla, 4-5m. Pozdr!

wygląda to tak:

http://img686.imageshack.us/img686/9296/dsc01554q.th.jpg

Opublikowano

Dzięki za dołączenie zdjęcia bo tak się wieczorkiem właśnie zastanawiałem jak to zrobić i już miałem pisać że nie mam pomysłu :D a tu zdjęcie. Chyba sobie rzeczywiście przerzucę na klapę antenę, bo na pewno będzie to wygodniejsze. I bezpieczniejsze chyba, bo poprzednią antenę mi zwiało z dachu ( przy odpowiedniej prędkości :twisted: ). Efekt, jak antena odrywa się z dachu i próbuje Ci wybić szybę jest naprawdę niezapomniany. Dzięki więc za zdjęcie, w wolnej chwili sobie przełożę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zależy dużo od magnesu raczej nie powinien się odkleić od dachu , na wcześniejszym aucie przed bmw miałem na dachu tą samą antenę to przy 230km/h lekko się wyginała ale z Wrocławia do Krakowa nie odpadła :)

Narazie z BMW z klapy również się nie odkleja i mam jeden problem zgłowy mają antene na klapie auto bez problemu z anteną wjeżdza do garażu i podziemne parkingi bo gdy miałem na dachu to jadąc przez parking podziemny w jakimś sklepie każdy oglądał się co to , jak antena jechała po suficie albo po jakiś rurach :)

Opublikowano
U mnie już przy niższej prędkości antena odmówiła współpracy odlatując od dachu, cieszę się tylko że mi nic nie uszkodziła :lol: Ale antena na bagażniku rzeczywiście umożliwia wjazd w wiele miejsc. Blue City w Warszawie, antena na dachu i efekt trolejbusu gwarantowany :D
Opublikowano

Ja mam radyjko wcisniete w dziure miedzy fotel kierowcy a drzwi - troche nietypowo moze, bo po lewej stronie, ale raz ze nie przeszkadza, a dwa ze nie widac go przez szybe (wiec nie ryzykuje rozbicia przez zlodzieja).

Kabel antenowy mam przeciagniety do bagaznika (mam wersje ze skladanymi siedzeniami) i antene wyciagam lub chowam w miare potrzeby.

Opublikowano

U mnie jest ogromna różnica między anteną na dachu a na klapie bagażnika.

Antena to jakiś sirio 100cm. Jeżeli umieści się ją na klapie bagażnika - radio nie przestaje trzeszczeć. Gdy antena jest na dachu - robi się całkiem przyjemnie - nie trzeszczy, bardzo wyraźnie słychać.

Generalnie słyszałem opinie, że ta sama antena umieszczona na dachu jest o wiele wydajniejsza od anteny umieszczonej na klapie bagażnika. Ponoć chodzi o to, że dach ma większą powierzchnię i to w jakiś sposób wpływa na odbiór. Nie wiem - nie znam się dobrze ani na cb, ani na fizyce : )

Inna kwestia jest taka (zestawu używam sporadycznie w BMW), że antena była strojona pod nowego Peugeota Partnera - to jest "dom" dla tego zestawu. Antena stoi na dachu Partnera, różnica wysokości e60 i Partnera jest wyraźna, nie mówiąc o różnicy wysokości na jakiej jest dach partnera a klapa e60.

Pozdrawiam

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW