Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po przeszukaniu internetu odnalazłem dwa podobne przypadki jeden w e39 m5 (z usa) i w e39 z pl, niestety nikt nie zdołał pomóc, dlatego postanowiłem założyć nowy temat:

Posiadam e39 530d z 1999 roku, z fabryczną instalacją hi-fi z dsp, nawigacją (oczywiście małą) oraz zmieniarką cd.

Niedawno kiedy odpaliłem rano auto, zanikł mi dźwięk bez żadnych dodatkowych oznak, co dziwne po ponownym włączeniu i wyłączeniu radia dźwięk pojawia się dokładnie na 40 sekund, po czym znów znika. Dźwięku nie ma w trybie radia, cd, navi, oraz TV (przełączając tryby jest ciągła cisza). Powraca na 40 sekund również po : uruchomieniu jakiejkolwiek komendy głosowej, uruchomieniu telefonu, zmiany cd na kolejne, ponownym odpaleniu silnika (czyli wszystkie czynności które wyciszają audio).

Nie wiem czy ma to jakiś związek z problemem ale zauważyłem że przestał działać komputer w tylnym podłokietniku ( próbowałem już zupełnie go odłączyć - zero różnicy).

Podłączałem auto pod komputer - brak błędów.

Bardzo proszę o pomoc

Opublikowano

problem nie jest taki rzadki spotkałem się z nim parokrotnie najpierw musisz okresić jaki masz tuner prawdopodobnie jest to bm24 który ma problem z zimnymi lutamii - to tak na szybko

Ja na twoim miejscu zaczął diagnozę właśnie od tego tunera bo to on steruje źródłem dźwięku . Najlepiej poczekać aż wyłączy się dźwięk i wpiąć do wtyczki od tunera jakiś głośnik słuchawki . Jeśli z tunera wychodzi coś to problem szukać na dsp jeśli nie to z tunerem jest coś nie tak .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedz, tak jak zaleciłeś, sprawdziłem tuner, to bm24, jednak po wpięciu głośniczka do jego gniazda słychać w nim dźwięk z radia.

Doradź proszę co mogę jeszcze zrobić aby wyeliminować kolejne elementy ponieważ ani elektryk ani zakład car audio nie potrafi mi pomoc.

Zastanawia mnie ten panel w tylnym podłokietniku ponieważ przestał działać wraz z zanikaniem dźwięku .

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/cars/1999744551_4.jpg

Opublikowano

no to jestem w szoku ze nie chcą ci pomuc przecież teraz to już tylko po nitce do kłębka :P

Jak z tunera wychodzi dźwięk a w głośnikach nie gra to już tylko zostaje albo wiązka albo głośnik musisz niestety dostać się do głośników i tam szukać problemu może jakiś głośnik jest uwalony i robi zwarcie musisz pomierzyć napiecia to bedziesz wiedział gdzie szukać problemu

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jak dojdę co jest przyczyną to dam znać, jak na razie sprawdziłem też całą wiązkę i wszystkie głośniki, do serwisu poszedł wzmacniacz dsp.. jak to nie on to chyba się poddam... :mad2: