Skocz do zawartości

[e39 530d 2002r] - niedogrzany silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

e39 530d 2002r.

proszę o pomoc.

w moim aucie przestał dogrzewać się silnik, szczególnie przy dużych mrozach - wtedy osiągnięcie pionu wskazówki temp. silnika jest niemożliwe. oczywiście ogrzewanie wnętrza wtedy również działa gorzej. założyłem karton pod przednie nerki ale to prowizorka - polepszyło się, dogrzewa się do końca ale trwa to długo. czy powinienem wymienić termostat czy to grubsza sprawa?

Opublikowano
e39 530d 2002r.

proszę o pomoc.

w moim aucie przestał dogrzewać się silnik, szczególnie przy dużych mrozach - wtedy osiągnięcie pionu wskazówki temp. silnika jest niemożliwe. oczywiście ogrzewanie wnętrza wtedy również działa gorzej. założyłem karton pod przednie nerki ale to prowizorka - polepszyło się, dogrzewa się do końca ale trwa to długo. czy powinienem wymienić termostat czy to grubsza sprawa?

na 99% termostat

pamiętaj, że są dwa: główny i AGR. Profilaktycznie radziłbym Ci wymienić oba. U mnie rok temu padł główny, wymieniłem go, ale pomogło tylko na 2-3 tygodnie, bo po tym czasie padł termostat AGR

Dla unikniecia podwójnej roboty lepiej wymienić oba od razu - w ASO nie są drogie :P

Opublikowano

U mnie zaobserwowałem ostatnio dziwne zachowanie się wskaźnika temperatury.

Otóż gdy odpalę zimny silnik w temperaturze plusowej (około 3 stopnie), to na postoju po paru minutach auto nagrzewa mi się do końca niebieskiego pola, i dalej temperatura nie wzrasta, nawet jak przygazuję do 2-3 tysięcy obrotów, ale nadmuch daje ciepłym powietrzem do kabiny. Dolny wąż od chłodnicy jest cały czas wyczuwalnie letni ale nie zimny.

Natomiast jak zacznę jechać to wskaźnik zaczyna pomału iść do góry, po jakieś chwili dochodzi do połowy, i później trzyma cały czas temperaturę. Nadmuch wówczas również się poprawia i daje już gorącym powietrzem do kabiny.

W przypadku dużego mrozu około -10 wskaźnik temperatury dopiero po dłuższym czasie podczas jazdy dochodzi do połowy.

Webasto chwilowo mam niesprawne.

Czy to normalne w silniku 3.0d czy któryś termostat jest do wymiany ?

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano
U mnie również przy -10 silnik gorzej sie rozgrzewał, ale zawsze po przejechaniu 2-3 km i wczesniejszym podgrzaniem webasto osiagał pion ;) . Czy ktos sie orientuje, czy podczas jazdy na trasie przy predkosci 100 - 120 wskazówka tez powinna stac pionowo ? u mnie ma tendencje do lekkiego odchylenia w lewo. I jeszcze jedno, czy wie ktos na forum jakim wartosciom odpowiadają podziałki na wskazniku termperatury wody ?
Opublikowano
Kazdy z tych objawów to duży termostat do wymiany. Mi nagrzewał się w miarę szybko, ale tylko do 77-80 stopni, i wskazówka trzymała mimo to pion. Po wymianie termostatu, nagrzewa mi sie do 92-95 stopni i również trzyma pion (zakres 75-95 ).

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
e39 530d 2002r.

proszę o pomoc.

na 99% termostat

pamiętaj, że są dwa: główny i AGR. Profilaktycznie radziłbym Ci wymienić oba. U mnie rok temu padł główny, wymieniłem go, ale pomogło tylko na 2-3 tygodnie, bo po tym czasie padł termostat AGR

Dla unikniecia podwójnej roboty lepiej wymienić oba od razu - w ASO nie są drogie :P

wymieniłem oba termostaty - pomogło i znowu w aucie jest cieplutko :)

dzięki