Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, czy ktos z uzytkownikow montowal u siebie tempomat do e36? jaki jest stopien trudnosci? co jest potrzebne? czy macie jakies schematy podlaczenia? czy kazdy tempomat z e36 bedzie pasowal do innego silnika e36 czy trzeba szukac od tego samego modelu- tak jak OBC by poprawnie dzialal???
Opublikowano

Witam.ja jestem na etapie montowania tempomatu. I tak:

- Manetka może być z e36 lub e34

- Moduł tempomatu musi być z e36 z e39 nie podejdzie bo działa na troche innej zasadzie i tak samo z modułem z e38,e39,e46

- Silniczek do przepustnicy możesz założyć z e36,39,38. Z innych niż 36 troszkę się różnią ale kolorami więc da się podpiąć

- Włącznik światła stopu 4 pinowy i włącznik sprzęgła które montujesz przy pedałach .Włącznik światła stopu już masz z tym że 2 pinowy(pewnie da się to połączyć bez zamiany)

Mam już opracowany schemat co gdzie idzie ale jeszcze nie założyłem z powodu braku garażu,a na zewnątrz zimno.Jak tylko założę to otworze temacik jak to zrobić.

Poszukaj w dziale Zrób to sam to znajdziesz wszystkie schematy dotyczące e36 i jak poszukasz to znajdziesz stronę z Cruise Control schematem tam możesz się zapoznać co i jak

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
no ja mam automata wie nie ma opcji czujnika sprzegla:) na allegro oferuje niby kompletne uklady tempomatu z e36, ale nie wiem czy pojemnosc silnika robi roznice i czy wystarczy silniczek z linka i manetka czy cos jeszcze? nie bede kombinowal z e39 etc wszystko bede bral z e36 aby nie odstawiac mianiany...
Opublikowano
No to fajnie.Sprawdź ilu pinowy jest czujnik hamulca. Nie ma żadnej różnicy jaka jest pojemność.Jedno co wiem to są 2 rodzaje modułów.Czarny z białą wtyczką i drugi moduł srebrny z niebieską kostką,ale działanie takie samo
Opublikowano
to co ja sie zorientowalem to czarny modul nie pochodzi od e36 tylko e38 e39... z e36 jest srebrny... tylko po co mieszasz czesci z 3 samochodow? nie latwiej jest wyjac komplet z jednego? taka maniania ze jedna czesc z tego inna z tamtego to raczej kiepski pomysl... i jesli moduly roznia sie koorami i wtyczkami to nie sa raczej te same... zasada dzialania a i owszem, ale napewno nie beda wspolgrac... a tempomat to takie urzadzonko ze jak cos nie bedzie dzialac to mozna zblkowac otwrata przepustnice...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na czym polega to inne dzialanie modulu z e39, e46

Bo wlasciwie tempomat chce zalozyc ale musi grac z kiera multifunkcujna a nie manetka :mrgreen:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

NO to tu cię załamie bo kupiłem moduł czarny z e36 320 od kolesia. Wiem że przeważał srebrny ale widocznie czarne też się zdarzały.

Ja się starałem rozgryźć schemat z e39 ale nie dałem rady .Silniczki różnią sie kostkami ale kable są identyczne lecz pod innymi kolorami.W e39 jest większa wiązka kabli