Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od pewnego czasu autko odpala mi roznie, tzn. raz silnik zaskoczy bardzo ladnie, a raz wyraznie sie dusi zanim ustabilizuje obroty (odpala zawsze na benzynie) . Przewaznie wystepuje to przy cieplym silniku, przy zimnym na ogol jest ok. Po tym drugim odpalaniu bardzo czesto (a w zasadzie zawsze, ma problem z wolnymi obrotami, ewentualnie po mocnym nagrzaniu wskazowka potrafi czasem przywiesic sie na 1300-1700 obrotow, pomaga lekkie tracenie gazu, ale problem falowania wolnych dalej wraca). Dodam ze te objawy wystepuja na gazie, na benzynie nie jest to az tak odczuwalne, wachniecia obrotow sa, ale minimalne. Silniczek krokowy czyscilem, nie pomoglo. Samochod to 316 E36 z 1994, silnik 1.6, M43. Z gory dzieki za sugestie co moze byc przyczyna i co z tym zrobic.

Opublikowano

Hej :)

Ja mam dokładnie to samo, tj. po odpaleniu silnik delikatnie pobuja i się ustabilizuje. Na zimnym jest o wiele lepiej a czasami nawet nic nie zabuja. U mnie chyba to jest od gumy łączącej przepływke z przepustnicą, jest lekko sparciała i moze mieć przedmuchy. Czyli cały objaw wskazuje na lewe powietrze w układzie dolotowym, dla tego na zimnym kiedy komp podaje bogatą mieszankę to nie jest prawie wcale odczuwalne. Zobacz mój wątek i napisz co o tym sądzisz .

Pozdro RD

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12368&sid=6559a8693572693bfe5e9f2c7feda79a