Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum... Moja beta to 735 R6 88r. Problem moze nie jest zbyt wielki ale strasznie denerwuje. Otóż obecnie kiedy jest większy mróz tylne prawe i lewe drzwi nie domykają się. Zamek odbija. Zamykają się dopiero kiedy już trochę pojeżdże a auto się solidnie nagrzeje. Stosowałem już smar taki specjalny do łożysk i który ma też zastosowanie do części metalowych no i WD-40. NIc nie pomaga... Przednie drzwi ok. Czy macie też takie problemy? A może jakieś metody na to? A skoro tak się dzieje tylko w tylnych drzwiach to podejrzewam żę zamki są już pewnie mocniej wyrobione... Proszę o radę...

I jeszcze z innej beczki... Jak uruchamiam lub gaszę auto to z za kokpitu dochodzą takie głośne piski, buczenie nie wiem jak to jeszcze nazwać... Jakby jakiś śrutownik odpalił a przecież to siódema :D

Opublikowano

Buczenie to elektrozawory - również przy mojej pierwszej 7er poczułem się zaskoczony tym zjawiskiem i nie wiedziałem czy mam uciekać z samochodu czy mogę w nim zostać... :) ale spokojnie, to tylko elektrozawory, klapki i inne takie pierdółki domykają się - wiek robi swoje i dlatego trochę hałasują. W mojej obecnej E32 750 jest to w miarę cichutkie i krótkie bzyczenie, tak chyba być powinno.

Klamki... ech... postawiłem autko na jedną noc na dworze, cholera chciała że przylazł mróz - dopadło mnie to samo co i Ciebie - tylne drzwi (jedne i drugie) nie chciały się zamknąć. Nie czekałem aż auto się nagrzeje tylko w tylne drzwi wpryskałem całą zawartość buteleczki do rozmrażania zamków (taka niewielka w hipermarkecie za 3 PLN/szt). Poruszałem delikatnie klamkami z zewnątrz i wewnątrz. Na tych wewnątrz było czuć lekki opór więc nie szarpałem się aby cięgna bowdena nie zerwać (kiedyś w 735 mi się to niestety udało). Następnie guziczki w górę i w dół - parę razy :)

Nie minęły 3.minuty jak zamki odpuściły i drzwi się zamknęły normalnie. Następnej nocy również auto musiało postać na dworze - chociaż mróz taki sam, zamki nie zamarzły i drzwi działają do tej pory - choć jak dłużej postoi na dworze w mrozie to czasem trzeba chwilę lekko poruszać klameczki.

A teraz jak i gdzie w psikiwałem ów rozmrażacz do zamków w tylnych drzwiach. Otóż pod, nad i obok kowadełka - następnie lekko poruszałem kowadełkiem aby płyn zaciekł niżej. Starałem się po przez to kowadełko wspikać to w drzwi zakładając że gdzieś tam musiała dostać się woda.

Jeśli masz wątpliwości lub raczej podejrzenia co do wody przy zamkach - sugeruję rozebrać tapicerkę na tylnych drzwiach i sprawdzić co i jak się tam ma... może i zimno, ale w cieplejsze dni zacieki nie utrzymają stano stałego :mrgreen:

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT