Skocz do zawartości

320d XENONY przerobione z allegro warto?? [połączone tematy]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na reflektorze jest naklejka jakie żarówki powinny być zamontowane i tylko i wyłącznie takie mogą być montowane co do spryskiwaczy to dużo samochodów nie ma spryskiwaczy a ma Xenon . Mój znajomy ma Hidy w Audi TT ma soczewki i uwierzcie mi że nie widać tego że to nie oryginał i nie oślepia ale tylko i wyłącznie jak są soczewki jeśli ich nie ma to niestety oślepia ;/ A ty policjant daj se spokój bo sami tak przestrzegacie przepisów że szkoda gadać ... Ale niestety taką możliwość macie jak zabranie dowodu za taką Hidowską żarówke ;/ A co do autora tematu jeśli masz soczewki polecam ci takie żarówki jeśli ich nie masz nie rób tego .. 1 . Będziesz postrzegany jako zwykła wieś, bo takie żarówki nie wyglądają bez soczewek jak Xenon . 2. Zniszczysz sobie ten element rozpraszający światło . 3. Będziesz oślepiał wszystkich . Kup sobie zwykłe H7 philipsa Blue Vision np. nie świecą na niebiesko a bardziej na biało ale są na prawdę fajne i do tego postojówki LED białe i będzie fajnie wyglądać pozdro
  • Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobra policjant pokaż mi przepis który mówi o xsenonach w samochodach używanych. Polskie mówią tylko o samochodach nowych, które wyjeźdzają z fabryki. A po za tym jak kolego wspomniał, przepisy przepisami a życie życiem. Zresztą sam o ty pewnie wiesz bo pewnie mandatów nie dostajesz. Wiec nie bądź taki hojrak. Niestety na forum nie można obrażać innych użytkowników ale powiem tyle że nie mam dobrego zdania o policjantach. Pokazujecie że wy przestrzegacie przepisów a następnie ścigajcie innych.

Owocnego zbierania dowodów.

Opublikowano
a poza tym wożę ze sobą ori mocowanie z żarówkami i w razie takiej akcji zmieniam na miejscu i możesz sobie wtedy zabierać..... :lol:

to jest wlasnie polska mentalnosc mam ksenon za 200zl i jestem kozak ze mam lampe ktora oslepia innych a wiesz ile kierowcow przy kolizjach tlumaczy sie bo tamten mnie oslepil???

Przepis??? a to juz poszukaj wszystko jest w dzienniku ustaw :norty: moze znajdziesz taki ktory mowi ze hidy mozesz miec w lampie :mad2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
a poza tym wożę ze sobą ori mocowanie z żarówkami i w razie takiej akcji zmieniam na miejscu i możesz sobie wtedy zabierać..... :lol:

Owszem mozna nadal zabrac dowod

Cwaniakuj tak przy kontroli :norty:

Opublikowano

cwaniakowanie to jest Twoja postawa !!!!! i to sprawia że w Polsce ludzie nie mają szacunku do policji.....

a co do przepisu to Ty masz mi pokazać przepis że nie mogę !!!!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Tu sie mylisz jak masz ksenony, to ja mam uzasadnione podejrzenie a to podejrzenie zagrozenia dla ruchu juz mi wystarczy. Rozwiac je moze kierowca(odpowiedni przepis i dokumenyacja lamp) lub diagnosta na badaniu

• każdy reflektor może być bezpiecznie użytkowany, jeżeli co najmniej stosuje się odpowiednie źródło światła, którego oznaczenie jest naniesione, przeważnie w pobliżu miejsca jego mocowania;

• zastosowanie jednoznacznie określonego źródła światła gwarantowane jest stosowaniem różnych oprawek i trzonków źródeł światła tak, aby nie można było zamontować w reflektorze przystosowanym do żarówki np. H4, żarówki H3, czy też gazowego wyładowczego źródła światła np. D1S lub D1R;

• zapisy regulaminu 48 określają, że reflektory wyposażone w źródło światła dużej jasności (wysoka wartość strumienia świetlnego), a takimi są gazowe wyładowcze źródła światła, powinny być wyposażone w urządzenia oczyszczające szybę reflektora (tzw. spryskiwacze) oraz urządzenia samopoziomujące reflektor, ma to zapobiegać nadmiernemu olśnieniu powodowanemu przez rozpraszanie światła na zanieczyszczeniach osadzonych na szybach reflektorów, czy olśnieniu powstającemu w wyniku zmian kierunku emitowanego światła. Zastosowanie tzw. zamienników źródeł światła jest niezgodne z przepisami i może stanowić podstawę do wymierzenia mandatu lub niespełnienia wymogów niezbędnych do przedłużenia okresu ważności badań technicznych pojazdu. Prawo o ruchu drogowym Dz. U. Nr 108 Poz. 908 Art.

66 ust. 4 p. 2: „Zabrania się stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nie odpowiadających warunkom określonym w przepisach szczegółowych” (Przepisami szczegółowymi, są w tym przypadku, regulaminy homologacyjne EKG ONZ).

Co więcej dystrybucja i handel wyrobami nie posiadającymi (w tym przypadku) oznaczeń homologacyjnych właściwych dla reflektorów i dla źródeł światła jest nielegalny

– określa to art. 68 Prawa o ruchu drogowym).

W świetle przytoczonych faktów nie ulega wątpliwości, że zamiana żarówek na „zestaw ksenonów” jest całkowicie nielegalna i grozi konsekwencjami prawnymi i finansowymi.

Opublikowano

Oj i te zapomniane spryskiwacze.....

Powiem tak: mam spryskiwacze juz w drugim aucie i powiem ze bez wycieraczek na lampie to daja tyle co NIC.Po trasie polska niemcy lub polska anglia lampy mialem zasyfione muchami i innymi stworzonkami pomimo ze uzywalem spryskiwaczy reflektorow co chwile podczas trasy .

bylo tak i w audiku i w bmw wiec moim zdaniem to zbedny gadzecik ktory niedziala tak niektorzy tutaj mysla.

Moze juz czas zamknac ten temat bo wojna sie robi :P

Policja nas gania za Xeny a my je i tak bedziemy montowac :P

no moze nie wszyscy

Pozdro dla wszystkich uzytkownikow HIDOW czy XENOW :P

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mimo wszystko ksenonów nie zamontuje, bo wiem że bede osłepiał innych i wygląda to jak wiocha, tym bardziej jak bym zamontował je w klasycznym e30. Prawda jest taka, że jeśli masz sprawna, dobrą lampe to na standardowych żarówkach lampa bedzię świecić wystarczająca dobrze. Odnośnie tych przepisów, to one nadal dotyczą samochodów nowych, fabrycznych. Ale był brał dowody tym co montują takie żarówki o jasności np.12000 gdyż świeca na niebiesko, a przepisy mówią o barwie białej lub żółtej. Jak ktoś zamontuje żarniki o barwie 4500 to nie znam takiego policjanta co by to zauważył gdyż one świecą jak normalne żarówki. A dopóki władza pokazuje ze ma w d... przepisy a policjanci też mniemają ze przepis ich nie dotyczą dopóty zwykły śmiertelnik bedzie też to wszystko zlewał.
Opublikowano
to tyczy homologacji elementu oswietlenia poczytajcie przpisy do ktorych jest odniesienie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oj i te zapomniane spryskiwacze.....

Powiem tak: mam spryskiwacze juz w drugim aucie i powiem ze bez wycieraczek na lampie to daja tyle co NIC.Po trasie polska niemcy lub polska anglia lampy mialem zasyfione muchami i innymi stworzonkami pomimo ze uzywalem spryskiwaczy reflektorow co chwile podczas trasy .

bylo tak i w audiku i w bmw wiec moim zdaniem to zbedny gadzecik ktory niedziala tak niektorzy tutaj mysla.

P

Być może miałeś coś z pompką od sprysków coś nie tak. W tych spryskiwaczach jest bardzo wysokie ciśnienie i ono bez problemu sobie radzi z takim brudem.

Opublikowano

M-Technik - skoro tak się ciskasz o ksenony i opowiadasz o homologacjach i przepisach ruchu drogowego to dlaczego tego nie widzisz również u tych co ładują te mocniejsze żarówki +30 nawet +50 % one w rónym stopniu oślepiają

te żarówki nie mają homologacji i również są sprzeczne z prawem drogowym i jak tu wielokrotnie mówiłem oślepiają w równym stopniu z tym jednym zastrzeżeniem że ksenonów jest może 20 % na drogach a 80 % jest ze zwykły oświetleniem

do swojego e36 z lampami soczewkowymi włożyłem hidy głównie dlatego że w nocy nic nie widziałem , miałem do wyboru kupić nowe lampy albo założyć hidy albo nie jeździć w nocy bo widoczną miałem wiecej niż benzadziejną ,

i kolejny raz powtórze hidy z lampami soczewkowymi i dobrze ustwione nie oślepiają , M-Technik proponuje żebyś na własne oczy to zabaczył u kolegów z forum bo na słowo nie wierzysz

psują niestety tą opinie ci co ładują hidy do zwykłych lamp i za to się zgodze powinni gonić i zabierać dowód ,

o policji i o drogówce nie będe się wypowiadał , oni tylko dbają o swoją kieszeń a nie o bezpieczeństwie na drogach - przykład chociażby właśnie złego ustawienia świateł - słyszał ktoś o przypadku ukarania za to ? ja nie słyszałem

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sory kolego, jak kupujesz philipsa lub osram żarówki to one mają homologacje. Przepisy wspominają o ilości światła wytwarzanego przez żarówkę. Wynosi ona dla żarówek halogenowych 1000 lumenów z tolerancją 20procent czyli od ok 800 do 1200 lumenów. Te wzmacniane nie przekraczają 1200 lumenów. Inaczej nie dostałyby homologacji. A ty kolego mylisz te żarówki z chińskimi zamiennikami z hipermarketów.
Opublikowano

Doczepilem sie tak poniewaz nikt ale to nikt na forum nie powinien zalecac a wrecz namawiac do zakladania oswietlenia niezgodnego z przepisami Jest to forum informacyjne i dlatego kazdy kto ma taki pomysl z hid-em, powinien wiedziec, ze jest to niezgodne z obowiazujacymi przepisami.

Owszem zgodze sie ze hid poprawia widocznosc ale czesto oslepia inych kierujacych i jest to naprawde powazne zagrozenie dla ruchu drogowego

Opublikowano
Sory kolego, jak kupujesz philipsa lub osram żarówki to one mają homologacje. Przepisy wspominają o ilości światła wytwarzanego przez żarówkę. Wynosi ona dla żarówek halogenowych 1000 lumenów z tolerancją 20procent czyli od ok 800 do 1200 lumenów. Te wzmacniane nie przekraczają 1200 lumenów. Inaczej nie dostałyby homologacji. A ty kolego mylisz te żarówki z chińskimi zamiennikami z hipermarketów.

przepisy i homologacje swoje , życie swoje , kiedyś mi się spaliła 1 żarówka jak wracałem w nocy , a że nie było na stacji innych to zmuszony byłem przepłacić i kupić te 30 % jaśniejsze niestety 2 musiałem kupić od razu wymienić, w nowych lampach (rok czasu samochód) te żarówki po prostu oślepiały innych i inni mnie zmusili do obniżenia ręcznie na maxa światła , dostawałem po oczach co chwile długimi i swoje racje o homologacji żarówki mogłem sobie wykładać do woli :) , do tego pożyły niecałe pół roku i się spaliły :)

miernika w ręku nie miałem ale światło było naprawde silne , w nowych odbłyskach i lampach napeweno przekracza

nie mówie tu o chińskich żarówkach ale o tych co tak zachwalcie , do starych lamp się zgodze to się samo tyczy hidów , ale do nowych ? zresztą co ja bede tu gadał , wyjdźcie sobie w trase w nocy i sami to sprawdźcie .

dodam że jak ktoś mnie oślpia w nocy to bezlitości wale długimi ,

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

JAKO ZE MNIE SZLAK TRAFIA :mad2:

Pokaze, ze sie da kupic zestaw ksenon legalny ale trzeba miec Kazdy elemnt zestawu na przykladzie e36

Zaczynamy od lampy z homologacja (wybite na kloszu literki DC):

http://allegro.pl/item840338432_bmw_e36_sedam_lampy_angel_eyes_xenon_black_depo.html

Spryskiwacze:

http://allegro.pl/item842317120_grill_atrapa_bmw_e36_spryskiwacze_komplet.html

Teraz Hidy

http://allegro.pl/item837430934_hid_xenon_m_tech_xenony_top_quality_2_led_gratis.html

no i system poziomowania:

http://allegro.pl/item842601993_hid_xenon_auto_poziomowanie_reflektorow_xenony.html

I prosze bardzo kto teraz chetnie zalozy hidy ????

Opublikowano
No proszę tyle dni minęło a m-technik o coś pytał panowie :nienie: Gdzie ci wszyscy zwolennicy hidów ? Krzykacze , wielcy znawcy wszelkich ustaw i ci najbardziej przekonani że nikogo nie oślepią na drodze :evil: Chcą je mieć ale same wstawki a jak się da propozycje na "legalne" hidy to zero chętnych ? Chętnych nie ma i nie będzie . Powód prosty , jak się ma kasę to się zakłada oryginały , jak się nie ma kasy a chce się mieć "ksenonki" to się panowie "tunerzy' bawią w druciarzy i dobrze wiadomo o kim tu mówię , jest ich tutaj trochę . A jak się nie ma kasy to się nie kombinuje bo lepiej żeby się miało rozum i zostałoby się wtedy przy zwykłych lampach które też dobrze świecą . M-technik gratuluje inicjatywy , wyszedłeś z nią bo cię przyparli do muru ale tacy są mocni jak przychodzi co do czego :mad2: Niestety może niezbyt ciekawa ale taka jest prawda :mad2:
http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano

mam oryginalne , dolozone ksenony,zestaw spryskiwaczy (tez oryginalny) czeka na domontowanie,interesuje mnie ten zestaw samopoziomowania.

czy ktos sie orientuje, czy ten z linku M-technica warty jest kupna,czy jednak kupic oryginal z aso??

Opublikowano
No proszę tyle dni minęło a m-technik o coś pytał panowie :nienie: Gdzie ci wszyscy zwolennicy hidów ? Krzykacze , wielcy znawcy wszelkich ustaw i ci najbardziej przekonani że nikogo nie oślepią na drodze :evil: Chcą je mieć ale same wstawki a jak się da propozycje na "legalne" hidy to zero chętnych ? Chętnych nie ma i nie będzie . Powód prosty , jak się ma kasę to się zakłada oryginały , jak się nie ma kasy a chce się mieć "ksenonki" to się panowie "tunerzy' bawią w druciarzy i dobrze wiadomo o kim tu mówię , jest ich tutaj trochę . A jak się nie ma kasy to się nie kombinuje bo lepiej żeby się miało rozum i zostałoby się wtedy przy zwykłych lampach które też dobrze świecą . M-technik gratuluje inicjatywy , wyszedłeś z nią bo cię przyparli do muru ale tacy są mocni jak przychodzi co do czego :mad2: Niestety może niezbyt ciekawa ale taka jest prawda :mad2:

a Ty byłbyś taki chętny jakbyś nie dostał w cenie auta xenonów . Ty je masz inni nie mają a chcą mieć , ciekawe czy byłbyś w stanie do swojego auta dołożyć zestaw za 5 tyś....

Proszę rzuć jakiś link z lampami przeznaczonymi do xenonów do e46 przed liftem......

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

a Ty byłbyś taki chętny jakbyś nie dostał w cenie auta xenonów . Ty je masz inni nie mają a chcą mieć , ciekawe czy byłbyś w stanie do swojego auta dołożyć zestaw za 5 tyś....

Proszę rzuć jakiś link z lampami przeznaczonymi do xenonów do e46 przed liftem......

Ja już kiedyś pisałem o ksenonach na forum i dołożyłem je , cały oryginał do e46 po lifcie , kupiłem ksenony , włącznik świateł na ksenony , pompki , dysze , przewody i wężyki , nowy zbiorniczek spryskiwaczy , drugą pompkę do niego i polakierowałem listwy pod kolor samochodu a na końcu jeszcze przeprogramowałem komputer żeby się spryskiwacze uruchamiały . I wyszło mnie całość ze wszystkim ponad 4,5 tysiąca tak jak mówisz jest do droga impreza ale w pełni legalna i na pewno nikogo nie oślepisz na drodze a dowodu nikt ci nie będzie miał prawa wziąć :norty: Jak się robi to z głową .

http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano
oczywiście ale wcześniej podane były do e36 ale zamienniki Depo .... a tu wyskoczyłeś z oryginałami ...

A co ma piernik do wiatraka ?? :mad2:

Opublikowano

ponawiam pytanie: czy ktos sprawdzil w praktyce jak taki zestaw spryskiwaczy dziala??

bo nawrzucac linkow z allegro to nie sztuka....

p.s. do M-technic: chcialem kiedys kupic zestaw spryskiwaczy,przestales odpowiadac na pw :norty: