Skocz do zawartości

bmw 740i z 1992roku e32 palace kontrolki podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

mam taki problem - zauwazylem, ze niekiedy, gdy jade moim autem, to zapalaja sie dwie czerwone diody - ta sygnalizujaca akumulator oraz ta P czyli chyba hamulec reczny. i wtedy gasna. czasami mocno sie pala a czasami slabo. ogolnie nie wystepuje to za czesto, ale czasami sie zdarza. co to moze byc ? czy ktos wie ? czy to jest wina alternatora ? bo piszczy mi chyba pasek od alternatora.

prosze o porady.

pozdrawiam

Opublikowano

miałem w weekend taki sam problem... ;)

wieczorem zauważyłem, że lekko świecą mi te dwie kontrolki (aku i P). Obawiałem się o ładowanie ale sprawdziłem miernikiem na aku i na alternatorze i było wszystko w porządku. Sprawdziłem profilaktycznie bezpieczniki które mogły mieć z tym związek (wyjmowałem je). Wszystko było w porządku... po uruchomieniu silnika problem kontrolek zniknął;) Wnioskuję że to miało jakiś wpływ.

Może to kwestia wilgoci? taka pora roku. A dlaczego te dwie kontrolki? dobre pytanie...

Ślizgający pasek to może być przyczyna ale jak wytłumaczyć świecenie się "P"?

Pogłaszcz, pooglądaj... pewnie przejdzie samo;)

pozdrawiam!

Opublikowano
Najprawdopodobniej jest to uzaleznione od ladowania czyli jak alternator nie podaje napiecia to ciagnie z aku i po pewnym czasie jak aku pada to potrafia sie zapalic kontrolki mi np.zapalala sie od abs.Jezeli masz OBC(chyba dobrze pamietam komputer)to mozna to sprawdzic prad ladowania musisz tylko poszukac bo ja do konca nie pamietam ktory test jest od ladowania gdzies na forum bylo ladnie opisane wszystkie testy.