Skocz do zawartości

Brak ssania i falujące obroty 318i e36 M40 1991r + LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kiedyś było a teraz nie ma:(

Kiedy kupiłem to auto przy odpaleniu obroty ładnie podskakiwały do 1300 obr/min i delikatnie spływały do 800, przy przegazowaniu i puszczeniu pedału gazu spadały szybko do ok 2000 obr/min i delikatnie spływały do 800.

A teraz przy odpaleniu skacze na 1500 obr/min i spada do 300, znów do góry i w dół. Faluje trochę i się ustawia na 800 obr/min. po przegazowaniu jest to samo, znowu faluje. Im niższa temp. na zewnątrz tym bardziej faluje.

Zmieniłem czujnik temp, przepływomierz, cały układ zapłonowy, silnik krokowy, zawór odpowietrzania zbiornika paliwa, przewody dolotowe powietrza i nic. Kiedy zmieniałem silnik krokowy odpalił na chwilę ok, włączyło się ssanie i chodził równo. Za chwilę coś go ugryzło i z powrotem to samo. Po odłączeniu przepływomierza odpalił z ssaniem, może 3 razy i na tym się skończyło. Zresetowałem ustawienia DME, odpalił równo ale bez ssania, pojeździłem troche na gazie i od nowa te skoki. Wymieniłem DME. Również bez zmian. Co to może być?

Moje pytanie brzmi-co dokładnie odpowiada za ssanie w tym aucie? Może jest tam jeszcze jakieś dodatkowe urządzonko, które tym steruje?

Opublikowano
A może to ma coś wspólnego z sterownikiem gazu? Dodam że jest to zwykła instalacja. Jak ten sterownik jest podłączony do DME (Bingo Lambda System)? Aha jest tam jeszcze obok niego takie małe urządzonko opisane "protect" podłączone są do niego trzy przewody, jeden do - silnika krokowego, dwa pozostałe do Bingo. Co to jest?
Opublikowano
Co najlepsze ilość przejechanych kilometrów nie zmieniła się po wymianie DME. Gdzie to jest zapisane?