Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Jakie koła zimowe (rozmiar felgi i opony ?) zastosować do X6. Obecne letnie to: 255/50/R19 107V Runflat z czujnikiem ciśnienia (TPMS- wersja amerykańska). Chcę kupić zimówki w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy w przypadku jak kupię koła bez czujników ciśnienia i bez opon Runflat magą być jakieś konsekwencje? np. system monitoringu będzie wariował?

2 .Czy mogę zastosować w tym modelu jakieś inne rozmiary kół na zimę zamiennie? są opinie , że zimówki powinny być mniejsze.

3. Na co mam zwrócić uwagę przy zakupie kół na zimę? rady i opinie od tych , którzy już to zrobili w X6

Za odpowiedzi będę wdzięczny!

Pozdrawiam

Joti

Opublikowano

X6 nie ma czujników w kołach. Spadek ciśnienia oblicza na podstawie różnic w toczeniu.

Pisaliśmy już o doborze opon na zimę viewtopic.php?f=85&t=94407&start=30

Rozmiar, który masz jest najmniejszym polecanym więc zimówek szukaj także w tym rozmiarze.

Jeśli masz koło zapasowe to odpuść runflaty, jeśli nie to raczej jesteś na nie skazany - chyba, że lubisz ryzyko jazdy bez zapasu po dziurawych drogach.

Opublikowano

Dzięki Hys! Moja X6 to wersja amerykańska i z tego co usłyszałem w serwisie to TPMS działa w nich inaczej , ale być może ściemniają albo się nie znają (?). W każdym bądź razie skuszę się na nie Runflaty ponieważ mam zapas. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam

Joti

Opublikowano
Jak już napisał wcześniej Hys dyskutowaliśmy na temat zimówek i felg do nich. Mój komplet leży już w garażu i tylko czeka na samochód. Zamówiłem 275/19 (zwykłe - bo będę miał zapasówkę ) i felgi etabeta , tak jak pisałem kilka tygodni temu. Cały komplet z montażem i wyważeniem to 9 tyś. ale robi naprawdę wrażenie. Już nie mogę się doczekać samochodu. ;)
Opublikowano

Zmieniłem 20' runflaty na zimowe zwykłe 19' Micheliny. Spodziewałem się róznicy w jakości jazdy, ale nie myślałem, że będzie aż taka różnica :shock:

Na równiótkich drogach nie czuć może aż tak, ale w mieście róznica jest ogromna, auto przestało nerwowo podskakiwać i zrobiło się o wiele bardziej komfortowe. Niestety jest też spora różnica w wyglądzie między 19', a 20', więc coś za coś... Ciekawe czy zmiana opon runflat 20' na zwykłe 20' przyniosłaby też taką zmianę.

Jeździł ktoś z Was na zwykłych oponach 20' ?

Opublikowano
Zmieniłem 20' runflaty na zimowe zwykłe 19' Micheliny. Spodziewałem się róznicy w jakości jazdy, ale nie myślałem, że będzie aż taka różnica :shock:

Na równiótkich drogach nie czuć może aż tak, ale w mieście róznica jest ogromna, auto przestało nerwowo podskakiwać i zrobiło się o wiele bardziej komfortowe. Niestety jest też spora różnica w wyglądzie między 19', a 20', więc coś za coś... Ciekawe czy zmiana opon runflat 20' na zwykłe 20' przyniosłaby też taką zmianę.

Jeździł ktoś z Was na zwykłych oponach 20' ?

mam podobne odczucia, ciekaw jestem, czy zmiana z rf na zwykłe da podobny efekt, choć ostatnio jeździłem ml 320 na 19 zwykłych i na pewno nie było lepiej niż w x6 jeśli chodzi o odczuwanie nierówności i głośność