Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam w aucie zestaw głośnomówiący od jakiejś starszej Nokii - chciałbym się tego pozbyć - "burzy" stylistykę konsoli środkowej :)

Jednak przedtem postanowiłem dowiedzieć się czegoś więcej od ludzi, którzy już to robili coby niczego nie uszkodzić...

Jak wykonać to najprościej?

Uchwyt telefonu jest jakby "przyklejony" na wysokości panelu klimatyzacji - mam nadzieję ze nie przykręcony śrubami, po których będą dziury... :|

Aby wypiąć kabel z radia trzeba wyciągać radio, czy też obędzie się bez tego? /radio CD Business/

Dzięki za pomoc :)

Opublikowano

ja wywalałem miesiąc temu od siemensa, miałem przy podsufitce z przodu z lewej i prawej mikrofony, a koło szyby (nie wiem gdzie bo mi to ktoś wyciągnął) antenę od GSMa. Na wysokości srebrnej listwy po prawej stronie radia miałem uchwyt na telefon a kable szły koło nóg pasażera za taka firmową osłoną, sam głośnik miałem (mam) koło lampki oświetlającej nogi pasażera ale jego nie ruszałem bo by wycięta dziura została w osłonie za schowkiem. Zlikwidowałem wszystko w następujący sposób:

zmasakrowałem plastiki obudowy uchwytu na tyle że została mi blacha która wchodziła jakby pod srebrna ozdobną listwę. Wywaliłem tą osłonkę na kable (niestety nie pamiętam czy była przykręcona), wyciągnąłem schowek za którym była centralka od zestawu i do niej szły wszystkie kable które rozpiąłem a następnie powyciągałem mikrofony i antenę od GSMa oraz kable które zostały mi po zmasakrowanej obudowie uchwytu na telefon. Mając wyciągnięty schowek mogłem tą ozdobna listwę wypchnąć z drugiej strony bez narażania jej na połamanie (mówię o tej dłuższej od strony pasażera) a następnie lekko odgiąłem tą krótką koło radia a moim oczom ukazało się mocowanie blaszki (tej na której trzymał się uchwyt). Przykręcona była na jedną śrubę którą bez problemu się odkręca. Na koniec założyłem listwę przykręciłem schowek a miejsce zasłonięte przez tą osłonkę na kable zaPlakowałem i praktycznie nikt nigdy nie pozna że tam coś wisiało. Jak coś pisz :)

aaaa... kabla idącego z radia nie ruszałem, tylko go wypiąłem z centralki głośnomówiącego. Na koniec dodam że przed przeciąganiem pod tapicerką odciąłem wszystkie wtyczki żeby nie po haratać tapicerki ale to chyba jest oczywiste. Zestaw miałem do siemensa s45

Opublikowano (edytowane)

hmm...to ja dopełnię opis zestawu zamontowanego u mnie:

Uchwyt telefonu jest obok panelu klimatyzacji po stronie pasażera,

kable od uchwytu /2/ idą na dół do wykładziny i znikają pod bocznym plastikiem konsoli środ. - jeden zapewne idzie do radia, a drugi (nieznaną mi drogą) do prawego słupka przy szybie i w górę do podsufitki, gdzie jest przyklejona antena;

od anteny idzie jeszcze kabelek do lusterka wewnętrznego, gdzie jest przyklejony mikrofonik...

i to na razie tyle co "rozszyfrowałem" :)

oto fotka:

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/G3ZVbgqhAeVxtWelYL0eTQ?authkey=Gv1sRgCLusle2jlICpkwE&feat=directlink

Edytowane przez silbergrau
Opublikowano
a widzisz u Ciebie mogą zostać dziury u mnie był wyżej zamontowany i przymocowany pod srebrną listewką, kable natomiast szły nad podłogą ale ukryte pod specjalnym plastikiem. Ja wychodzę z założenia że lepiej ściemnić dziury czymś tam niż wozić coś "takiego" :) Co do kabli jeden idzie do radia ale ten drugi idzie pewnie za schowek do centralki a dopiero później do mikrofonu i anteny. Dodam że wyciągniecie schowka to pikuś (Pan pikuś), kilka śrubek i po kłopocie i masz wszystko czarno na białym.
Opublikowano
ale rozumie że jak zostaną dziury to nie wymontowujesz ? Ja bym wycinał ten uchwyt kawałek po kawałku chyba że go umiesz rozkręcić i zobaczyłbym jak jest montowany, jeśli po chamku że zostaną wielkie dziury to w ostateczności zrobiłbym z samego połączenia jakiś uchwyt na napoje lub coś podobnego żeby jakoś dziury zamaskować
Opublikowano

Wyciągnąłem mikrofon z podsufitki, teraz muszę jeszcze zdjąć osłonę prawego słupka / pod nią biegną kable od mikrofonu i anteny/ - jest tam Airbag i trochę się boję :) - czy pod odpięciu akumulatora można "bezpiecznie" zdjąć osłonę?

Ciekawe gdzie jest zamontowana centralka systemu...

p.s. Czy radio CD Business posiada funkcję auto-wyciszania przy zestawie głośnomówiącym? Czy też do tego modelu radia nie wpina się końcówki od zes. głośnomówiącego?

Dzięki za odpowiedź

Opublikowano
jak odepniesz aku poducha jest bezpieczna zresztą bez odpinania tez, spróbuj czy kable nie są tylko wsunięte. Co do centralki już Ci pisałem że pewnie za schowkiem...
Opublikowano

aha, no dzięki - więc będę działał :D kable są raczej przeciągnięte pod obudową słupka;

Tylko taka rzecz: czy obudowę słupka wystarczy lekko odciągnąć by wyskoczyła z zaczepów? - czy jest jakaś kolejność?.../np. najpierw od góry/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jesli jest z airbagiem wyciagnij w pierwszej kolejnosci ta dluga waska "przykrywke"

pod nia beda 3 wkrety

zacznij wyciagac od gory bo slupek trzyma sie jeszcze na dole przy desce

Opublikowano (edytowane)

No i po sprawie - wymontowałem schowek i wywaliłem to całe "dziadostwo" :mrgreen:

Za schowkiem znajdowała się centralka zestawu oraz głośnik, obudowy słupka z poduszką powietrzną nie odpinałem - obciąłem tylko wtyczki na kablach i wyciągnąłem przewody spod słupka - dwa - jeden do anteny zestawu, drugi do mikrofonu (były dość luźno).

Miałem taki oto uchwyt pod telefon :) :

http://www.arat.de/attachs/1260.PDF

Edytowane przez silbergrau
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Może to pytanie laika, ale ciekawy jestem dlaczego wiązka elektryczna od zestawu głośnomówiącego jest podpinana pod kostkę radia, a nie bezpośrednio wtyczką w jedno z dwóch małych gniazd na radiu? (one chyba obsługują zestaw głośnomówiący? - radio BMW CD Business).

Jak usuwałem u siebie zestaw głośnomówiący myślałem że po prostu kable zestawu są wpięte wtyczką w radio, a tu "ręcznie" wszystko było podczepione pod kostkę radia...no i musiałem poizolować poszczególne kable na kostce bo była zdjęta izolacja...

Wy też tak macie podpięte zestawy głośnomówiące?... :|