Skocz do zawartości

Zainstalowanie elektrycznych szyb i szyberdachu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam E34 w podstawowej wersji. Chciałbym zamontować elektryczne szyby i szyberdach. Czy może ktoś z Was robił coś podobnego?

Może wiecie co jest potrzebne oprócz podnośników szyb?szyberdachu i przycisków. Czy jest do tego jakiś sterownik, jeśli tak to gdzie się znajduje. Na koniec może ktoś z Was ma schemat elektryczny do E 34, gdzie będzie ujęta instalacja elektr sterowania szybami i szyberdachem.

Za każdą pomoć z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam :norty:

Mam ten sam dylemat :mad2:

Udałało Ci się to zrobić i wjaki sposób :worried:

Pozdro :roll2:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Ja w swojej zamontowałem el.szyby. Na samym początku założyłem te uniwersalne. Chodziły bez zarzutu wbrew opiniom niektórych co mówili że są do bani.Sam sprawdziłem i byłem zadowolony-sprzedałem kumplowi do opla i też jest zadowolony. Zdemontowałem je dlatego że dostałem same silniczki od elektrycznych szyb, a tamte sprzedałem. Zrobiłem tak: zdemontowałem ten trzpień od korbki (rozwierciłem 4 nity ),po wyjęciu jest tam otworek z plastikową tulejką,wydłubałem ją i troche rozwierciłem tę dziurkę aby pasowała do trzpienia w silniczku.Dopasowałem silniczek (silniczki są na lewą i prawą stronę inne)i przykręciłem na 4 wkręty.Mocowanie silniczka do drzwi jest poprzez wywiercenie 3-4 otworów w drzwiach (silniczek ma chyba 5 orginalnych) ,poprostu dopasowujemy otwory silniczka tak aby można go przykręcić. Co do elektryki to mam przełączniki orginalne BMW i montowane tam gdzie są w elektycznych. Sterownika nie montowałem mam po prostu - trzymam i puszczam, zamyka - otwiera.Dokupiłem sobie tylko domykacz który mi zamyka szyby po zamknięciu z pilota. Mi udało się założyć silniczki w godzinę, a też bałem się że coś spapram. Silniczki na Allegro można wyrwać za 60 zł szt.