Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przygotowuję się do wymiany oleju w moim automacie i zastanawiam się jakim olejem zalać tę skrzynię??

Według numeru VIN jest to skrzynia: GA6HP26Z

Potzebuję równierz informacji jakie jest oznaczenie filtra tej skrzyni i najlepiej jakiś link gdzie mogę taki kupić w rozsądnej cenie wraz z uszczelką.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Potzebuję równierz informacji jakie jest oznaczenie filtra tej skrzyni i najlepiej jakiś link gdzie mogę taki kupić w rozsądnej cenie wraz z uszczelką.

A co to jest rozsądna cena bo dla mnie samo kupno E60 już rozsądne nie jest i wtym temacie raczej nic nie ugrasz tylko ASO BMW.

hej

Opublikowano

tora nie mozna wymiec oleju w skrzyni u zwyklego mechca?

w ASO sobie niezle krzycza za ta wymiane z tego co slyszalem

chlopakowi pewnie chodzilo o rozsadna cene w sensie litr oleju 40zl a nie 150zl w ASO, wymiana powiedzmy 5 dyszek a nie 5 stowek :-) przynajmniej ja tak rozumiem rozsadna cene

Opublikowano

Ja zrozumiałem zeby filtr czyli dekiel-radiator skrzyni biegów kupic gdzieś okazyjnie.Wymiane zrobi mu każdy "dobry" warsztat za nie duże pieniądze.Olej gdzieś tam można kupic w beczkach ale trzeba by kilku chetnych.Przy zwykłej wymianie wchodzi 5 litrów.

hej

Opublikowano
a wiesz moze jaki bedzie najlepszy olej do mnie? tez jestem przed wymiana i nie chce kupic jakiegos badziewia (firma/rodzaj)
Opublikowano
o rozsądnej cenie chodziło mi że można kupić olej np. castrola za 60 za litr albo np vavoline za 30 zł, a wymiane robię zawsze sam:) i remonty
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co mowili w serwisach, jak oszczędzisz na oleju to bedziesz wkładał nową skrzynie.

Nie wiem czy warto dla 200-300 złotych ryzykować.

Olej to Shell i innego lać tam NIE WOLNO.

Opublikowano

i tu jest wlasnie pies pogrzebany bo jedni taki a inni siaki, w ASO maja castrola, Ty polecasz shela, Leszek Kuzaj reklamuje castrola a leje motula do swojego auta :D

co czlowiek to inna opinia, od kilku lat lalem motula do aut bo wiem jak wypada w testach pod wplywem bardzo wysokich obciazen silnika a nie tylko na zwyklej jezdzie tylko nie wiem czy jest w ogole taki motul bo nawet nie mam pojecia jaki ma byc olej w skrzyni :?

czas chyba w instrukcje zagladnac

Opublikowano
i tu jest wlasnie pies pogrzebany bo jedni taki a inni siaki, w ASO maja castrola, Ty polecasz shela, Leszek Kuzaj reklamuje castrola a leje motula do swojego auta

Trzymaj sie ścisle zaleceń ASO co do oleju w asb a czy Kuzaj ma E60 z automatem ze chcesz lać też motul.

hej

bliski kolega "miał" piękne 525iA E34 i wlał według niego też super olej do automatu i niestety poszła do sprzedaży z padnietą skrzynią a naprawde szkoda bo piękny egzemplarz był.

Opublikowano
juz wiem, ze shell, tylko cena filtra mnie troche zwalila z nog, przygotowalem sie na jakies 150zl a tu ciach i wystepuje jako calosc z miska 775zl :?
Opublikowano
juz wiem, ze shell, tylko cena filtra mnie troche zwalila z nog, przygotowalem sie na jakies 150zl a tu ciach i wystepuje jako calosc z miska 775zl :?

jak jak pytałem o cenę miski u znajomego to mówił że kompletna z uszczeklą kosztuje 650 zł:)

Opublikowano
witam mnie sie wydaje ze w automacie oleju sie nie wymienia w skrzyni tak jest napisane w instrukcji i tak mi mowili w ASO tyle ze w hiszpanii moze co kraj to obyczaj.Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam mnie sie wydaje ze w automacie oleju sie nie wymienia w skrzyni tak jest napisane w instrukcji i tak mi mowili w ASO tyle ze w hiszpanii moze co kraj to obyczaj.Pozdrawiam

ASO nie wymienia, bo olej jest wysokiej jakości i utrzymuje swoje właściwości przez okres gwarancji.

Ale nie słyszałem żeby wynaleźli olej, który się nie zużywa (nie traci swoich właściwościz biegiem czasu i przebiegiem). No chyba że taki leją tylko w Hiszpani :D

Opublikowano

Bazyliszku - temat 'zmiany' oleju w ASO i ich niechęci do robienia tego jest ogólnie znany i wielokrotnie omawiany na forum

BMW mówi że sie nie nie wymienia

ZF - producent tych naszych skrzyń - mówi ze się wymienia, ba , podaje nawet typ oleju, ba, w katalogach firm produkujących 'zamienniki' jest napisane że do tej skrzyni zamienników brak i trzeba lać Shella

• 6 lat później...
Opublikowano
Koledzy jestem w trakcie wymiany wymiennika ciepla i wiadomo ze troche oleju wylecialo, dwie czy trzy setki... i zastanawiam sie czy trzeba dolac a jezeli tak to jaki ? Bo auto mam od nie dawna ale raczej bylo w miare dobrze serwisowane. I druga spraw gdzie sie dolewa ten olej?