Skocz do zawartości

330d zawieszenie silnika/skrzyni biegów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam mały problem który mnie drażni. Mianowicie, jest odczuwalne puknięcie przy wrzucaniu 1 lub wstecznego.. wymieniłem już podporę dyfra (słynną cześć numer 9), pomogło ale nie całkowicie. Zauważyłem jeszcze dziwną przypadłość w, podczas gdy auto się toczy i próbuję wrzucić bieg (delikatnie przesuwam lewarek jakbym chciał wrzucić bieg) słychać głuche stuknięcia z okolic skrzyni, dyfra? Na postoju stuków nie słuchać. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Zastanawiam się czy nie są winą poduszki pod skrzynią biegów, jeśli tak jaki poduchy zakupić? W Intercars są febiego.. warto? Idąc dalej tropem, jak zdiagnozować czy poduszki pod silnikiem są OK? Może też wypada je wymienić? Jak z robocizną jaki to mniej więcej koszt - chyba że operację można wykonać samemu, proszę o podpowiedzi.

Dzięki bardzo. pzdr

Opublikowano

Poduszki pod silnikiem najlepiej wymieniać parami, bo jak wmienisz jedną zaraz padnie druga.. Sama wymiana nie jest skomplikowana, Febi jak najbardziej z tego co pamiętam Corteco robi poduchy i pakuje je w pudełka Febiego.. też kupowałem w IC.. U siebie wymieniłem poduchy pod silnikiem z tego tytułu, że jedna się uszkodziła ale następstwem wadliwej poduchy jest rezonans w środku auta, drżące lusterko wteczne, ogólnie wibracje w całym aucie.

Ale dawno to było i dokładnie już nie pamiętam, w każdym bądź razie wymieniałem też ten gumowy łącznik (być może część nr 9 o której napisałeś) ale w sumie raczej zapobiegawczo niż jakobymiało to być przyczyną tego 'pukania' o którym napisałeś. Z tego co pamiętam głuche puknięcie następowało w momencie ruszenia z jedynki gwałtowniej puszczając sprzęgło to samo można było zaobserwować kiedy jednocześnie trzymałem hamulec i wysprzęglałem auto. Ale już nie pamiętam co było dalej :) Wiadomo, że luz minimalny musi być. Sprawdź dokładnie wał, flansze, może krzyżak.

Pzdr.