Skocz do zawartości

330xd wyciek płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, 12 października kupiłem to 330xD 184KM w kombiku. Dzisiaj zaświeciła mi się kontrolka od płynu chłodniczego... Gdzieś musi być wyciek bo pod autem kałuża. Dolałem ok 0,5L ale najgorsze, że jak odkręciłem korek okazało się że w tym płynie jest olej ... :( Auto "teoretycznie" ma 162tyś km przebiegu. Z rury nic się nie dymi ani na czarno ani na biało choćbym mu pedał wcisnął w dechę. Olej wygląda na czysty. Jakie mogą być przyczyny? uszczelka pod głowicą? sama głowica? chłodniczka oleju? Najgorsze to, że jak ścisne ten gruby wąż od chłodnicy to co parę sekund jakby mnie "kopnęło" jakby walnęło ciśnieniem porównywalne do bicia serca tylko że jedno uderzenie :) Miał może ktoś podobne objawy ?? jakie koszty mnie mogą czekać ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moim zdaniem masz zapowietrzony układ, gdyby była nieszczelność w układzie chłodzenia to woda by była też w oleju a objawia się to tym że olej wygląda jak kawa z mlekiem, poznasz na bagnecie od razu.
Pozdrawiam
Opublikowano
No ale jednak do płynu ten olej jakoś się musiał dostać... no chyba że jakiś gamoń dolał oleju nie tam gdzie miał... :/ No i te bicie ciśnienia wyczuwalne na wężu od chłodzenia.... to chyba też o czymś świadczy... Mechanik przewiduje że to może być chłodniczka oleju (oby miał rację), że będzie miała jakieś przebicie i tam olej wciska do płynu chłodniczego... Już chyba powinien się za to brać więc za niedługo będę coś wiedział... Dam znać...
Opublikowano
Póki co chłodniczka oleju wymieniona bo miała przebicie, czy będzie coś więcej to się okaże jak uda mi się pozbyć oleju z układu chłodzenia