Skocz do zawartości

[E30] Dławi na wysokich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam e30 z silnikiem m40. Benzyna 1,8

Gdy silnik się rozgrzeje po przejechaniu ok 10-15 km pojawiają się następujące objawy:

• Przy ok 2000 obr/min szarpnięcie - tak jakby brakło paliwa (mam ponad pół baku), i zaczyna się dławić (tak, że praktycznie nie da się przekroczyć prędkości 10-15 km/h),gdy puszczę nogę z gazu lekko przyspiesza.
    Zmiana biegu na wyższy powoduje że zaczyna lekko przyśpieszać po czym sytuacja się powtarza.
    Na luzie wchodzi na wysokie obroty bez problemu (>3500 obr/min) lecz gdy dodam gazu to z filtra powietrza wydobywa się dźwięk przypominający głuchy wystrzał (ale nie za głośno i tylko w momencie przygazowywania)

Druga przypadłość którą mogę powiązać z powyższą jest następująca :

Również po przejechaniu ok 10-15km i rozgrzaniu silnika gdy go zgaszę to :

• gdy odpalam go ponownie od razu to odpala beza problemu
    gdy odpalę go po ok 10-15 minutach trzeba kręcić długo z cztery razy aż zapali.
    gdy odpalam po ok 20 minutach pali normalnie

Połączyłem te dwie przypadłości gdyż występują w tych samych warunkach po przejechaniu ok 10-15 km i nagrzaniu się silnika ( wskaźnik temp silnika wskazuje połowę).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wiec standardowe czynności. jak nie wymieniałęs to wymień świece, kopułka, palec przewody. chodz obwiniałbym albo czyjnik temperatury ten niebieski co daje sygnał na kompa, lub coś nie tak z czujnikiem połozenia wału korbowego ( chodź mało prawdopodobne). Warto wymienić filtr powietrza i paliwa a do benzyny dolać jakiś środek do płukania wtrysku. Jednoznacznie nie da się ocenic co dokładnie jest u Ciebie.

pozdro

• 3 tygodnie później...