Skocz do zawartości

Spalanie co jest grane ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej koledzy .Wczoraj zrobiłem na trasie 780km pojechałem z Glasgow do Leeds i z powrotem - zalałem do pełna później dolałem. Średnia prędkość to ok 130/140km/h czasem ,raz sięgneło ale krótko 200 .Potem jechałem trochę po w/w mieście i zrobiłem może ok 50km.Znajomy ma Skode Superb w dieslu 168 koni i 425 Nm po remapingu.Twierdził że jego brata 323i niestety nie dawała mu rady.Wjechał mi na ambicje no to my poszaleli po ulicach. Faktycznie moc niezła jak na diesla ale musiałem zwalniać bo bym mu do dupska wjechał.Nie widziałem żeby tak diesel śmigał.Co prawda siwy dym był z tyłu.Powiedziałem mu że jego brat ma zajechane 323i :D.Ciekawe bo jak wiadomo 323i ma 245Nm a i tak dała rade. Ale co do spalania to mnie przeraziło. Zalałem cały bak czyli ok 65l po 215 milach czyli ok 344 km miałem pół zbiornika a na trasie miałem średnio 130km/h .W drodze powrotnej starałem się utrzymywac noge w jednej pozycji na 120 w zależności od nachylenia drogi wahało się od 110-140km/h a ekonomizer na ok 40mil/4.5 l więc nawet zadowolony.Zauważyłem że jak były roboty drogowe to ograniczenie było do 80km/h. Zauważyłem że spalanie było wiele większe od pokazywanego na ekonomizerze.Wskazówka opadała za szybko od paliwa. Kilka tyg temu podłączałem kompa .Nie było błędu sond ani przepływki.Wtryski wymieniłem a problem spalania pozostał. Ręce mi opadają.Ostatecznie wyszło mi że zatankowałem 85l i zrobiłem 780km co daje wynik 11/100 MASAKRA. Poszalałem troche w mieście ale przeca bez przesady.Co doradzicie...drodzy parafianie???

viewtopic.php?f=68&t=120678

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

11 po takiej jeździe to moim zdanie dobry wynik, ale na forum są osoby co mówią o spalaniu rzędu 7 litró w mieście wiec może ja się nie znam. Jak dla mnie 170 km i 11 litrów średnio to ja bym sie cieszył.

p.s a ile tobie paliła wcześniej???

Opublikowano

No właśnie miałem czarną o tym samym silniku z tego samego roku. Na trasie przy dynamicznej jeździe i potwierdzone na długich trasach wychodziło zazwyczaj 8l/100km a w mieście 10l/100km...więc naprawde mnie to dziwi i wnerwia.mam tytanowe sondy i koszt w porównaniu z normalnymi jest dość duży,ale jak kupie i nic się nie zmieni to ją sprzedam bo nie wyrobie nerwowo.

P.S W mieście nie ma szans na taki wynik .Na trasie może 7,5 przy 110km/h jak silnik w stanie igła,ale nie po mieście.Nie słuchaj głupot bo to się z logiką gryzie

Opublikowano
Kolego fizyki nie oszukasz. Uzyskałeś piękny wynik, powinieneś sie cieszyć że masz zdrowy silnik. A tak na marginesie, jeśli chcesz mieć ciutkę lepszy wynik to jedź w trase i jedź cały czas z prędkością 90km/h i wtedy bedziesz miał najmniejsze spalanie bo 140km/h - 110km/h a czasem 200km/h plus jazda po mieście to bardziej wyjdzie cykl miejski niż pozamiejski. Gdybyś sprzedawał auto to daj znać.
Opublikowano
Tak powiadacie??? NO sprzedać to może i bym sprzedał,ale ja mam anglika bo mieszkam w UK,no chyba że też się osadziłeś też tu :D. Kolega kupił za kilka tyś. funtów porządny sprzęt diagnostyczny,może analizować i badać elementy np może zbadać ciśnienie w cylindrach za pomocą kompa ...ciekawe ale prawdziwe,sondy też może badac więc zajade do niego i zczytam błędy i przetestuje lambdy.
Opublikowano
Ciekawy sprzęt diagnostyczny, ale z tego co piszesz to silnik zdrowy, duża moc zawsze bedzie objawiać się większym zużyciem paliwa, również pogoda ma wpływ np temperatura, ciśnienie oraz wilgotność powietrza, ciśnienie w oponach i czy jazda była pod wiatr czy był to wiatr boczny, wysokość npm, nie ma sie czego czepiać wszystko jest na wzorowym poziomie.
Opublikowano
W takim razie jak wyjasnić o wiele lepsze spalanie mojej poprzedniej bmki 323i ??? W mieście zawsze robiłem przy spokojnej jeździe 100km za 10 litrów. Mówie poważnie.MOże poprostu miałem szczęście że na taki silnik trafiłem choć również włożyłem inną przepływkę, świece,olej,itp.Na
Opublikowano
W takim razie jak wyjasnić o wiele lepsze spalanie mojej poprzedniej bmki 323i ??? W mieście zawsze robiłem przy spokojnej jeździe 100km za 10 litrów. Mówie poważnie.MOże poprostu miałem szczęście że na taki silnik trafiłem choć również włożyłem inną przepływkę, świece,olej,itp.Na

Jest mnóstwo przyczyn np. mogły być lepsze warunki pogodowe inne opony, inaczej zużyte łożyska czyli mniejsze opory toczenia, może w obecnej trzyma lekko klocek hamulcowy lub jest mniejsze ciśnienie w oponach, albo poprzedni model był niedopracowany i dlatego mniej palił, lub sam pomiar zużycia paliwa został źle zmierzony, obliczony. Patrze w instrukcje i silnik 316i pali w cyklu miejskim 10,2l/100km, 318i - 10,6l/100km, 318is - 10,9l/100km, 320i - 12,8l/100km, 325i - 13,2l/100km a 323 w mojej instrukcji nie ma (instr z roku 1992) ale z tych danych wynika że nie jest możliwe zeby 323 palił 10l/100km bo 316 pali więcej, wniosek jest jeden z poprzednim było coś nie tak.

Opublikowano
Ja bym się cieszył bo takie spalanie to raczej nie problem 318is palił mi średnio 11l a e30 320i 12l i nie martwię się za bardzo żeby zejść niżej ze spalaniem w BMW to trzeba się nieźle namęczyć.
BMW forever!!!
Opublikowano

Spalanie masz wzorowe, tak jak kolega pisze że bardzo wiele czynników sprzyja spalaniu, wystarczy inna szerokość gum i już widzisz różnice.

kumpel co osiadł w Anglii parę lat temu mówi że gdy widzi w korkach BMW z silnikiem 2,5-3,5L to od razu wie że to Polak siedzi za jego sterami, na początku kupuje mocny wóz a potem problem z ubezpieczeniami i kosztami paliwa, bo jak wiadomo w Anglii prawie każdy preferuje diesla :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odnośnie Twojej instrukcji. Nie dziw sie że nie ma tam 323 po silniki 323 i 328 weszły jakoś po 1995 roku (dokładnie nie pamiętam) a to tego roku byłu 320 i 325...ale katalogowo zużycie paliwa powinno wachać się na podobnym poziome co 320i. A ze ty po mieście osiągasz 10 litrow??? sam nie wiem co na ten temat sądzić.

pozdro

Opublikowano
mam na to świadków.Ciężko mi to wytłumaczyć .Nie będę się z wami kłócić ani dopinał swego :wink: Cały czas szukam przyczyny bo jak widzicie,bez powodu bym nie marudził i dociekał czemu tak a nie inaczaj. No nic ....jakoś to będzie.Nie narzekam na nią bo w sumie mnie nie zawodzi .ładnie sie zbiera i ciągnie jak należy.Czasem tylko zdarzy jej sie zachłysnąć i to nie na niskich obrotach tak na pół sekundy ale to sporadycznie
Opublikowano

hyh, nie wierze w spalanie rzedu 10 litrow w miescie, to jest nierealne

moj M43 1.6 pali 11l, a M20 2.0 spokojnie 13 zje - to jest jazda bardzo oszczedna, fakt, ze zazwyczaj na krotkich odcinkach 3-4 km, postoj, i tak w kolko

• 3 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ze ty po mieście osiągasz 10 litrow??? sam nie wiem co na ten temat sądzić.

pozdro

To bardzo niskie spalanie jak na taki silnik, wręcz niewiarygodne. To co to za miasto? Chyba zero korków i cały czas jezdzisz 70km/h bez żadnych świateł, przyspieszania i przystawania.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Mój IS pali w mieście 12 litrów a w trasie może uda mi się zejśś do 9 litrów moim zdaniem masz wszystko oki :)
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.