Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak jak w tytule. Chce wymienic zarowki. Jaki typ mam kupic ? Nie wiem jakie sa potrzebne. Dzieki.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Witam!

Ostatno przerabiałem ten sam temat, tylko w modelu z 1999.

I tak: są w ogóle tylko dwa typy żarówek ksenonowych (autentycznych, a nie zamienników do H4, H7 itp.) - modele D2S i D2R. Te pierwsze do aut z reflektorami soczewkowymi, a D2R do pozostałych. Fizycznie różnią się od siebie istnieniem przesłonki łuku elektrycznego w D2R. D2S jej nie potrzebują ze względu na "mieszanie" snopa światła w soczewce. Obydwa modele wedle mej wiedzy robią tylko Philips i Osram. Fabrycznie montowane są do BMW żarówki made by Osram, ale Philipsa (przynajmniej w/g danych katalogowych) nie różnią się w ogóle - ta sama luminancja, moc, budowa, trwałość itd.

Wszystkie marki samochdów korzystają z tych samych żaówek, dodając swoje logo, no i oczywiście cenę. Co ciekawe w ASO BMW są relatywnie do pozostałych ASO najtańsze - około 600zł vs 1100 w Peugeocie (czy Renault - nie pamiętam już dobrze). Volkswagen po środku cen.

Są jeszcze produkcje amerykańskiej firmy, zabij - nie pamiętam nazwy, o odlotowej temp. barwowej - rzędu 6000 stopni Kelvina i odopiwednio krótszym okresie życia (wg danych z for amerykańskich około 1/3 normalnej trwałości). A'propos - temp. normalnych xenonów to 4200-4500 stopni - nie daj się nabrać na opowieści o 9000, jakie spotałem na różnych forach.

Ostani wątek to kupowanie xenonowych żarówek na Allegro - sam właśnie stamtąd kupiłem oryginały BMW w opakowaniach fabrycznych i faktycznie bez znaków wsadzania w gniazdo - zostawia ryskę, ale z duszą na ramieniu i po sprawdzeniu opowieści sprzedawcy, który przedstawił się jako były pracownik serwisu BMW - jak dotąd wszystko OK. Otóż w/g paru niezależnych źródeł żarówki sprzedawane po jakże okazyjnych (50-100 zł za sztukę) cenach w najlepszym razie pochodzą ze śmietnika fabrycznego, na który trafiają żarówki nie spełniające norm jakościowych fabryki.

Powodzenia!

Opublikowano

Warto dodac jeszcze, ze zarowki o wyzszej temperaturze barwowej

(pow. 5100K) osiagaja ja kosztem luminancji czyli po ludzku sprawnosci

z jaka przetwarzaja energie elektryczna na swiatlo.

Dobra zarowka HELLA,OSRAM,PHILIPS rozwiaze problem - z tym ze jesli

wymienisz jedna spodziewaj sie, ze przynajmniej przez jakis czas moga

swiecic roznymi odcieniami - to normalny objaw.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl