Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Przejrzałem forum i na hasło telefon, czy bluetooth nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie temat. Chciałbym mieć w swoim Bawarczyku możliwość rozmowy przez telefon. Generalnie nie lubię montować w moim samochodzie żadnych gadżetów łamiących linię wnętrza więc pomyślałem o oryginalnym wyposażeniu. Znalazłem na allegro moduły bluetooth do e46. Pytanie moje jest następujące: jak sprawdzić czy będę taki moduł mógł zamontować w moim samochodzie i czy jest on wystarczający do tego aby rozmawiać przez telefon jak przez system głośnomówiący? Mam w kierownicy obsługę telefonu czy będę mógł z niej korzystać po instalacji takiego modułu? Jeżeli to jest zła droga to co byście doradzili, jaki system głośnomówiący zamontować i gdzie go najlepiej ukryć aby mi nic nie sterczało przed oczami? Edytowane przez rlocus
Opublikowano
Jest teraz na allegro jeden kompletny, oryginalny zestaw BT, ze wszystkimi potrzebnymi rzeczami (uchwyt, kable, antena, mikrofon), gość chce za niego 1100 zł. Jak to zamontować to już inna sprawa, poza tym nie jestem pewien, czy będzie to chodzić z każdym radiem. U siebie mam navi mono i taki zestaw, w takiej konfiguracji wszystko działa fajnie, bo radio ma menu "Telefon" i tam są wszystkie opcje. Ramka mocowana na tunelu pod podłokietnikiem ma uchwyt na konkretny typ aparatu, ale nie trzeba tego używać, bo bluetooth działa niezależnie z dowolnym telefonem.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano
Jest teraz na allegro jeden kompletny, oryginalny zestaw BT, ze wszystkimi potrzebnymi rzeczami (uchwyt, kable, antena, mikrofon), gość chce za niego 1100 zł. Jak to zamontować to już inna sprawa, poza tym nie jestem pewien, czy będzie to chodzić z każdym radiem. U siebie mam navi mono i taki zestaw, w takiej konfiguracji wszystko działa fajnie, bo radio ma menu "Telefon" i tam są wszystkie opcje. Ramka mocowana na tunelu pod podłokietnikiem ma uchwyt na konkretny typ aparatu, ale nie trzeba tego używać, bo bluetooth działa niezależnie z dowolnym telefonem.

No tak tylko ja oczywiście nie napisałem, że nie mam nawigacji, tylko radio BMW Business. No i tu się pewnie sprawa komplikuje. Widziałem na temacie Elektronika..., że kilka osób zadawało pytanie czy można do radia business zamontować oryginalny bluetooth ale odpowiedzi się nie doczekali. Ciekawi mnie czy komuś się udało. Generalnie w instrukcji obsługi radia opisana jest opcja, że radio się ścisza przy odbieraniu telefonu. Ale skąd radio wie, że odbieram telefon, oraz czy mogę coś więcej z tym zrobić nie było napisane.

Jeżeli nie oryginalny BT to co byście doradzili jako system głośnomówiący do e46 i radia Business. Najlepiej aby cały system był gdzieś ukryty łącznie z panelem obsługi (albo bez panelu tylko obsługa przez kierownicę). Dzięki za info.

Opublikowano
Podejrzewam, że będzie to problematyczne. Za przyciski na lewej stronie kierownicy odpowiada radioodtwarzacz samochodu, więc cała obsługa BT musiałaby "przechodzić" przez niego. Widzę tu następujące rozwiązania: 1. Wymiana radia na model z navi i dołożenie oryginalnego zestawu telefonicznego - bez sensu jak chodzi o nakład pracy i kosztów, 2. Zakup innego radia z obsługą BT - odpada, jeżeli nie chcesz nieoryginalnych elementów w aucie, poza tym trzeba dołożyć adapter do sterowania z kierownicy, 3. Dołożenie niezależnego zestawu BT - opcji dość sporo, zobacz np. coś takiego: http://www.allegro.pl/item761491955_zestaw_glosnomowiacy_bluetooth_pama_delta_bcm.html

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano

Trochę się zmobilizowałem i poszukałem na niemieckich i angielskich forach. Aby zamknąć temat, sprawa wykląda tak. Radio BMW Business ma jedynie wejście Mute oraz nie posiada żadnego połączenia do systemu Głośnomówiącego (FSE). Fabryczne BMW BT dla FSE składa się z wielu modułów i zgodnie z tym co piszą Niemcy koszt zakupu i montażu jest małoopłacalny. Isnieją jednak możliwości połączenia niefabrycznego FSE do radia Business jednakże zgodnie z informacjami do jakich dotarłem nie ominie się wiercenia dziur. Trzeba się dostać do okablowania za radiem. Koszt sprzętu to około 42 Euro.

Dla chcących zgłębić ten temat podsyłam link: http://www.motor-talk.de/forum/telefon-mit-bmw-business-cd-t1636601.html

Ja chyba jednak zrezygunę z FSE w moim Bawarczyku. Kolega mi powiedział, że z tym trzeba uważać. Kto siedzi w samochodzie i kto do Ciebie w tym czasie dzwoni :).