Skocz do zawartości

[e39] 525D siłownik/pompka sprzęgła cieknie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zauważyłem dziś, że zaczyna mi lekko przepuszczac płyn/olej tzw siłownik sprzęgła - inaczej - pompka sprzęgła mocowana do pedału sprzęgła w środku auta. Czy ktoś przerabiał temat zamienników? W ASO za oryginał chcą 552 pln za taką pierdółkę. Chciałbym więc zna opinię, czy tą częśc można zastapic jakimś zamiennikiem (czy są one w miarę dobrej jakości)lub czy jest jakaś możliwośc/sens regeneracji tego?

Jeszcze jedno pytanie - czy ten siłownik jest zasilany tym samym olejem co pompa od wspomagania czy jest to zupełnie inny olej - a jeśli tak - to czy jest do tego jakiś osobny zbiorniczek i gdzie on się znajduje?

Chodzi o BMW e39 525d 2003

Chodzi o to ustrojstwo:

http://images41.fotosik.pl/207/f2fb10ed8e8672efmed.jpg

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zamienniki są dwa:

Metelli 55-0051

FTE KG190077.4.12

Cen nie znam, znalazłem tylko krosy. A może trzeba tą pompę wymontować i spróbować zregenerować. Podejrzewam, że wystarczy wymienić uszczelniacz.

Co do płynu, to sprzęgło zasilane jest płynem hamulcowym i ma wspólny zbiorniczek z układem hamulcowym.

Opublikowano

Dzięki za info.

Znalazłem już w necie i zamówiłem oryginał Sachsa - koszt 320 pln ( w Inter Cars i Fota) mieli za około 450-470pln ale nie było na stanie.

W przyszłym tygodniu wymieni mi znajomy mechanik. Po wymianie trzeba odpowietrzyć układ hamulcowy bo ponoć korzysta to z tego samego płynu.

Pzdr.