Skocz do zawartości

ABS, ASC PROBLEM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mój problem wygląda następująco - świeciły się kontrolki ABS+ASC po podłączeniu do kompa pokazało błąd lewego tylnego czujnika ABS.

Wymieniłem czujnik, ale problem znów się powtórzył i wygląda następująco: odpalam samochód, kontrolki się testują i gasną.

Tak mogę jechać 50, 100, 200 km bez żadnych problemów, ale gdy tylko wyłączę zapłon i odpalę silnik ponownie kontrolki już się świecą cały czas :cry:

Czy taki problem może być związany z awarią łożyska w tymże kole, bo podczas jazdy " wyje" łożysko tylnego prawego koła.

Opublikowano
gdyby tylny lewy czujnik był do bani nie działałby ci prędkościomierz i licznik przebiegu (miałem tak). możliwe ze coś się stało z mocowaniem czujnika (tez tak miałem ale w przednim kole - był luźny i raz działał a raz nie). Bardzo często gdy czujnik powoli się sypie to raz działa a raz nie ale zeby działal na 1 zaplonie a pozniej nie to sie nie spotkalem???
Opublikowano
no zapomniałem dopisać że prędkościomierz , licznik i wskaźnik spalania wtedy gdy kontrolki się zaświecą to nie działają
Opublikowano

witam.mam 523i z 2000r i mam to samo.prędkościomierz nie działa,przebieg,ekonomizer,ABS , ASC.dochodzi jeszcze taki fakt że sterownik -ten po lewej stronie jest odłączony bo gdy go włącze to brzęczy coś,nawet jak wyciągne kluczyk ze stacyjki.nie wiem co jest grane,elektryk powiedział że sterownik i czujniki ABS są ok.ma ktoś może jakiś pomysł?

pzdr

Opublikowano

99% zaczyna Ci padać układ sterowania ABS + ASC. Jesli masz sterownik z nr części z końcówką 001 to niestety ale jest duży problem. BMW przyznało się do tego że przez pierwsze lata jak wsadzali ten model (potem zastapiony 002) miał on problemy z zabezpieczeniem przed wilgocią.

Wszystko zaczyna się od tylnego, lewego koła. Sterowniki można regenerować, bardzo mizerny efekt, działają bardzo krótko. Tym samym nie opłaca się kupować używanych. Problem przerabialem kilkakrotnie w różnych E39.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

witam mam sterownik z nr 001 czy jak go zamienie na sterownik nr 000 to bedzie dzialalo rok auta jest ten sam tylko jA mam 2 l benzuna a ten jest z 2, 5 l

pozdrawiam

Opublikowano
Sterowniki można regenerować, bardzo mizerny efekt, działają bardzo krótko

witam

niestety nie moge sie z Toba zgodzic. sam po zakupie mialem taki problem i oddałem sterownik do naprawy i jak narazie wszystko dziala bez zadnych problemów i mam nadzieje ze tak juz zostanie. takze myśle że spokojnie mozna regenerować tylko trzeba to dać komuś kto sie na tym zna. ja wysyłałem do gościa z allegro także jak coś to mogę dać namiary. naprawa bardzo szybka i wysyłka rownież a jak wiadomo idzie zima wiec ABS-y napewno sie przydadza.