Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam tak jak w temacie zzawsze w kazym swoim aucie robilem to sam i tym razem chce to zrobic samodzielnie,wiec moze ktos podpowie czy jest to trudne czy czekaja mnie niespodzianki jakies dziwne rozwiazania itd
Opublikowano

A co masz nie zrobic, zrobisz sam.

Patrze na ten silnik i nie wiem konkretnie gdzie jest fitr, u mnie jest na wierzchu, widac gorna czesc obudowy filtra. Patrze na intercarsie, ze byly dwa 318d jeden od 2001-2003 a drugi 2003-2005. Ale filtr jest chyba ten sam.

Reasumujac, najwiekszy klopot mozesz miec w odkreceniem "nakretki" filtra oleju. Mowie nie wiem jak w Dieslu ale u mnie jest plastikowa, okragla. ma poscinane krawedzie i w serwisie odkrecaja ja jakims speclanym kluczem. Ja odkreciłem swoja duza żabką, przez szmate co by nie uszkodzic. Filtr u mnie jest naciskany na trzpień, po prostu go wyrwałem i nacisnąłem nowy, az zaskoczył.

wszystko inne standardowo. Spuszczasz olej, wyjmujesz i wymieniasz filtr, skrecasz i wlewasz olej.

Tak wiec nie znam konkretnej budowy i umiejscowienia filtra u Ciebie , ale informuje Cie ze moga ewentualnie wystapic trudnosci z odkreceniem jego gornej czesci, nakretki.

U Ciebie jest on nizej-raczej taka sama obudowa jak u mnie

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EU51&mospid=47629&btnr=11_2175&hg=11&fg=05

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co patrzylem to zeby wymienic filtr powietrza to musze odkrecic plastikowa oslone i tam chyba bedzie gdzies filt a co do oleju to musze wjechac na kanal i zobaczyc co i jak,dzieki za pomoc
Opublikowano

Jesli chodzi o foltr powietrza to jak najbardziej musisz zdemontowac , plastiki dolotu powietrza.

Tutaj jest inny silnik ale kolega tudm, obrazowo przedstawia swoje pracy

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=50504&start=15