Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Oto chyba ostatni :P problem jaki mam ze swoją X5tką. Zamykam autko i po pewnym czasie (różnie to bywa 30 minut, 1h, 2h) włącza się alarm. Wyje jakieś 5-10minut po czym cichnie i migają tylko światła awaryjne przez jakiś czas. Nie wiem co może być tego powodem. Na komputerze jest czysto, zero błędów. Może akumulator słaby? Jakieś porady?

• 1 rok później...
Opublikowano
Sprawdź czujnik przedniej klapy. Często jest tak zamontowany że wybija dziurę w wygłuszeniu, na kompie może nie wyjść a efekt jest taki że alarm się włącza zwłaszcza jak nierówno stoi samochód i minimalnie coś nie styka. Podklej coś na tą osłonę albo podkręć wyżej czujnik... może to to... :D
Opublikowano
Miałem podobny problem i u mnie przerywał ten wyłącznik dokładnie mikrus który mieści się w zamku (E 36). Odkręciłem dwie śrubki i lekko go przestawiłem i problem znikł. Moja panna miała to samo ale u niej były przetarte przewody te co wchodzą do drzwi:)
Opublikowano
Sprawdź czujnik przedniej klapy. Często jest tak zamontowany że wybija dziurę w wygłuszeniu, na kompie może nie wyjść a efekt jest taki że alarm się włącza zwłaszcza jak nierówno stoi samochód i minimalnie coś nie styka. Podklej coś na tą osłonę albo podkręć wyżej czujnik... może to to... :D

Wielkie dzięki za sugestię kol.marcinekk. Po problemie. Dziurka w wygłuszeniu.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam a u mnie problem nie znika :( .Kolejny rok i myślę że to wina modułu tylko jeszcze nie wiem jakiego.

Gdy temperatura spada zwłaszcza na jesień zdarzają mi się takie samo włączenia alarmu? :shock:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam a u mnie problem nie znika :( .Kolejny rok i myślę że to wina modułu tylko jeszcze nie wiem jakiego.

Gdy temperatura spada zwłaszcza na jesień zdarzają mi się takie samo włączenia alarmu? :shock:

może być jeśli alarm ma czujnik spadku napięcia - sprawdź akumulator czy jest w 100% kondycji..

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
witam. ja mialem to samo... po prostu szwankuje czujnik przedniej klapy... podnies klape odlacz czujnik,wyczysc styki, tyroche plynu na lepszy styk i powinno byc dobrze... z tego co wiem to czesty problem... czasami czujnik trzeba wymienic ale u mnie pomoglo czyszczenie... za pol roku ten sam problem wiec powtorka i wszystko gra..pozdrawiam
  • 3 lata później...
Opublikowano

Ja miałem ten sam problem w moim BMW e53 z włączającym się samoczynnie (w nocy i w dzień) co jakiś czas alarmem! Problemem okazał się właśnie ten czujnik pod maską po stronie pasażera. Był zabrudzony i ciężko chodził. Po dokładnym wyczyszczeniu problem znikł na miesiąc, ale znowu powrócił. Wyciągnąłem go ponownie i obejrzałem dokładnie. Byłem zdziwiony, że nie działa poprawnie bo wyglądał dobrze i pracował lekko i bez zacięć. Ale był to styczeń i auto stało na zewnątrz cały czas więc może wilgoć i mróz wpływały na jego pracę. W efekcie kupiłem nowy oryginalny w ASO za 150zł i wymieniłem w 5min. Od tamtej pory alarm działa tak jak powinien. To chyba faktycznie często jest przyczyną, kiedy załącza się kiedy chce alarm X-ach. Dzięki