Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam takie pytanie chce wymienić uszczelkę w swojej Buni (silnik M50) pod pokrywą i moje pytanko brzmi jak później ją skręcić ?? Jest jakaś zasada skręcania która śruba pierwsza która druga czy bez różnicy mogę po przekątnej skręcać śruby ??
Opublikowano
Pokrywa zaworów to nie głowica więc możesz przykręcać byle jak tylko nie rób tak że zaczynasz od jednej i dokręcasz ją na full dokręć wszystkie lekko i dopiero później do końca tylko z umiarem żeby nie zerwać gwintów w głowicy
Opublikowano

Śruby pokrywy głowicy dokręca się momentem 10 Nm, czyli lekko, nie ma potrzeby mocno dokręcać bo to nic nie da a można zerwać gwint.

Pozdrawiam.

:)
Opublikowano
no i moja Beata nie odpala :( nie mam pojęcia co się mogło stać :mad2: odkręciłem pokrywę wymieniłem uszczelkę, uszczelki pod świece przeczyściłem świece założyłem cewki i nie działa :( słychać tylko takie łuuuuuu jak rozrusznik robi zawsze robił powiedzmy takie "yhy yhy" i zapalał a teraz tak dziwnie wyje :mad2: wie może ktoś co zepsułem :cry2: :mad2:
Opublikowano
Jak słychać pyrkanie w wydechu do rozrusznik kręci silnikiem. Sprawdź dokładnie czy wszystko dobrze poskręcałeś. Przykręciłeś kabelki od masy przy cewkach?
Opublikowano

Tak przykręciłem masę :| masa powinna być dokręcona jeden koniec do pokrywy a drogi do cewki tak do jednego z rogów tam gdzie przychodzi nakrętka i śruba ??

http://www.forumbrzeg.pl/ppadd/files/thumbs/t_703290661_194.jpeg

P.S. Zdjęcie wzięte z internetu ja mam cewki w dużo lepszym stanie...

Opublikowano

Tak, kabelki do masy przykręca się tak jak mówiłeś.

Nie mam za bardzo pomysłu co może być przyczyną że silnik nie zapala po wymianie uszczelki. Sprawdź jeszcze główną wtyczkę do cewek.

Wygląda na to że może coś źle podłączyłeś.

Opublikowano
haha :D zapaliła nie wiem co się mogło stać kręciłem ją tym z minute dodawałem jej gazu aż zaskoczyła i teraz już normalnie pali od pierwszego razu :) a to mi psikusa zrobiła hehe Tylko mnie jedno zastanawia dlaczego tak było i jak już zapaliła to siwy dym był przez 5-7 sekund zawsze tak mam jak świece wyciągnę wie ktoś może dlaczego ??
Opublikowano
Ten dym to może ze spalonego oleju, który spłynął do cylindra jak wykręciłeś świece, często jak uszczelka jest do kitu olej zbiera się przy świecach. Może było tyle tego oleju że po wymianie jak chciałeś zapalić to to ten olej z cylindrów zalał świece i przez to nie mógł zapalić.
  • 5 lat później...
Opublikowano
Panowie, niebawem wymieniam u siebie ta uszczelkę co prawda w E46 ale pytanie z innej beczki. Planuje zrobić płukankę i wymianę oleju i teraz pytanie, czy zrobić to po czy przed wymianą uszczelki i dlaczego ? Pozdrawiam!
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.