Skocz do zawartości

problem z obrotami silnika w e36 18is

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem 18is silnik sie dlawi jak wcisne gas do konca to silnik sie dlawi i nie wchodzi w obroty musze pomalu wciskac gas do polowy to sie wkreca do konca prosze o pomoc
Opublikowano
Kolego reset kompa robi następująco wyjmij akumulator i połącz klemy jakimś przewodem najlepiej kablem rozruchowym na jakieś 10 min. Powodem takiego zachowania silnika może być uszkodzona sonda lambda odłącz ją i zobacz jak się zachowuje, uszkodzony przepływomierz odłącz go na odpalonym silniku i jeśli zgaśnie lub zaczną skakać obroty najprawdopodobniej jest ok ale nawet motor zachowa się tak jak napisałem to odpal go bez przepływki i jeżeli będzie tak samo mulasto pracował możliwe że masz uszkodzenie. Najpierw reset a później próby odłączania urządzeń i znów reset bo komp złapie błędy. Sprawdź jeszcze czy czujniki temp nie są podłączone odwrotnie bo jak miałeś zmieniany sinik to jest takie prawdopodobieństwo zamień je tylko miejscami. Miałem taki przypadek u jednego klienta i chyba dwa tygodnie jeździł z takim mułem bo wymieniał uszczelkę pod kolektorem ssącym i źle podłączył zamieniłem wtyczki i wszystko wróciło do normy.
Opublikowano
Kolego reset kompa robi następująco wyjmij akumulator i połącz klemy jakimś przewodem najlepiej kablem rozruchowym na jakieś 10 min.

Jak coś to tak: Odłączasz klemy od aku (najpierw minus potem plus), łączysz je (może być bardzo cieniutki kabelek, poco przewód rozruchowy skoro jest tam taki prąd jak by go nie było :P ), przekręcasz kluczyk na pozycję zapłonu (tej na której zapalają się kontrolki oleju, ładowania itp) i czekasz z 15 minut. Później wyciągasz kluczyk ze stacyjki, rozłączasz klemy, podłączasz akumulator (najpierw plus potem minus) i to tyle.

Opublikowano
sprawdzilem wszystko jak odloncze przeplywke to obroty faluja sonde to troche gorzej wchodzila w obroty ale zauwarzylem ze stylu silnika jest przewud gumowy co odchodzi o silniczka rokowego jak daje gazu to sie zgina jakby zasysalo zamocno morze ktos ma schemat jak maja byc podlonczone te wszystkie przewody bo zobaczylem ze jednego niema i niewiem czy tak ma byc????