Skocz do zawartości

Kontrolki asc,abs,reczny święcą podczas deszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

trzy miesiaace wczesniej gdy padal deszcz zapalily sie kontrolki abs.asc i reczny ,gdy byla ladna pogoda kontrolki samoczynnie

gasly,ten problem byl powtarzalny ,deszcz-pala sie,slonce-gasna

postanowilem cos z tym zrobic,wyjalem wszystkie sensory i wyczyscilem,tylni lewy ktory czyta predkosciomierz wymienilem na nowy,pojechalem na kompa ,ale nie mozna usunac tych bledow tj.41,42,31,czytalem na forum ze to moze padl sterownik ABS

moze ktos cos wie na ten temat!!!!

z gory dziekuje!!!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

W zeszłym roku miałem podobny problem. Ponieważ świeciły się lampki ABS, ASC i hamulca, a prędkościomierz nie "wariował" podejrzany był PRAWY czujnik ABS. Po wyjęciu go i wyczyszczeniu miałem spokój przez prawie rok i... temat się powtórzył. Diagnoza komputerem potwierdziła, że czujnik z prawej strony (tył) jest do wymiany. Za 90 zł kupiłem nowy (zamiennik) i po samodzielnej wymianie mam spokój od pół roku.

Lampki zawsze same wygaszały się, nie było konieczne kasowanie błędów w komputerze( chociaż te błędy są oczywiście w nim zapisane).

Pozdrawiam. :)

Opublikowano

mam ten sam problem, co jakiś czas zapalają mi się te kontrolki :(

mam pytanie gdzie są te czujniki co można je wyjąc i np przeczyścić ??? może i u mnie to pomoże...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Hehe..znam ten temat i od razu postaram sie pomoc. Lewe tylne kolo..znajduje sie tam czujnik odpowiedzialny za abs i predkosciomierz w jednym.Nie zdziwil bym sie jakby nie dzialal wam rowniez licznik (+ do tego ekonomizer). U mnie zapalily sie te kontrolki a po dwoch dniach licznik najpierw zaczal wyprawiac cyrki a nastepnego dnia "umarl". Nie chce nikogo wprowadzac w blad dlatego proponuje podlaczenie do komputera -tam wszystko sie okaze- ktory czujnik itp.pozdrawiam i powodzenia..u mnie juz to dziala ;)..acha jesli chodzi o czyszczenie to moze byc ciezko..znajduaja sie od wewnwtrznej strony kola-wiadac kable do nich podlaczone idace po wahaczu az do jego poczatku i w koncu do plastikowego zamykanego boxa w ktorym sa umieszczone. Znajomy probowal wyciagnac i wyczyscic -jest to rzeczywiscie przykrecone jedna sruba ale jest on plastikowy i ze wzgledu na brud -niezadko niemozliwy do wyciagniecia- zazwyczaj konczy sie na wierceniu resztek platiku z czujnika- czego nie zycze bo jest troche zabawy (sciagniecie tarczy hamulcowej a niekiedy nawet polosi)...jeszcze raz POWODZENIA