Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Czy jest możliwość zdjęcia samego silniczka od elektrycznych szyb ? Czy trzeba zdejmować cały ten mechanizm ?

Chodzi mi o sam silniczek czyli tą czarną skrzyneczkę (jak na zdjęciu) http://img9.imageshack.us/i/img0662y.jpg/

Chciałbym ten silniczek rozebrać i zobaczyć czemu nie otwiera mi szyby, a tylko słychać cykanie.

Pozdrawiam

Smykoo

Było: e30 320i & e36 325i

Opublikowano

kolego powiem ci tak ze jesli dobrze pamietam a raczej tak to ta "czarna skrzynka" to nie jest silniczek tylko to metalowe,podluzne co z niej wychodzi.przykrecone jest to na 4 srubki takie gwiazdkowe dostep slaby do dwoch ale idzie odkrecic bez zdejmowania mechanizmu.mialem cos takiego ze mi sie szyba nie otwierala odkrecilem to metalowe i wyczyscilem komutator bo mi sie smaru nazbieralo i caly byl tlusty.nie wytwarzal napiecia.wyczyscilem i gra do dzis. :cool2:

p.s.tez bylo slychac tylko cykanie. :D

"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano

Zgadza się silniczek to ta metalowa część :)

Dzięki za info też u siebie odkręcę ten silniczek i go przeczyszczę. Zobaczymy, może zacznie działać.

Pozdrawiam

Smykoo

Opublikowano

Przeczyściłem ten silniczek, a dokładnie to wypsikałem go wd40 i wyleciało sporo smaru. Podziałało pół dnia i znowu szyba się nie otwiera tylko słychać cykanie. Nie mogłem zdjąć tej metalowej części, więc ją tylko odchyliłem. Nie wiem co dalej z tym zrobić...

Może trzeba go wyjąć i dokładniej wyczyścić... :?: Jak to dokładnie robiłeś :?:

Pozdrawiam

Smykoo

Opublikowano
odkrecilem ta metalowa obudowe na drzwiach bylo ciezko z 2 srubami bo lipny dostep i w dodatku tam sa takie gwiazdki,nie imbus nie na normalny srubokret ale to juz pewnie wiesz.akurat mialem to szczescie ze mialem taka nasadke i tylko pozostal problem dobrania odpowiednich przedluzek.odkrecilem wyciagnalem w srodku jest silniczek i wyczyscilem go dokladnie.niby proste a sprawia problemu sporo.nie masz wyjscia musisz sie pomeczyc i odkrecic jakos na drzwiach albo zdjac caly mechanizm i wtedy bez problemu odkrecisz.miedzy szczotki a komutator zbiera sie smar i nie dziala.powiem ci tak ze konstruktorzy bmw odpowiednio zakonserwowali ten mechanizm - na wieki.u mnie bylo tego naprawde duzo.ale przynajmniej wiesz co jest.powodzonka :cool2:
"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano
Racja wiem chociaż gdzie tkwi problem :). W przyszłym tygodniu się za to jeszcze raz wezmę i zobaczymy. Skoro u Ciebie zaczęło działać to u mnie też powinno. Spróbuję się do niego w lepszy sposób dostać. Z odkręceniem śrub nie mam problemu, gorzej z wyciągnięciem tego blaszanej osłonki, bo nie ma miejsca, żeby ją wyciągnąć. Będę kombinował i dam znaka jak mi się uda. Jeszcze raz Danke za info :)

Pozdrawiam

Smykoo