Skocz do zawartości

530d - benzyna w baku, turbo padlo, 2800rpm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od pewnego czasu staram sie uporac z bmw kolegi i nic nie moge zdzialac. Otoz sprawa wyglada nastepujaco:

Na stacji benzynowej gosc zamiast ropy nalał mu benzyny. Mieszanka byla mniej wiecej pół na pół. Co gorsza odpalil i pojechal. Po kilku kilometrach samochod zaczal slabnac i kopcic. Zostawił ja chodzaca na luzie zeby sie wydymila bo jakis koleszka stwierdzil, ze to benzyna sie wydymia... okazalo sie ze padlo turbo, silnik dostal samozaplonu i przez kilka, moze kilkanascie sekund zaczal chodzic na maksymalnych obrotach, samochod wypalil caly olej, auto zgaslo. Turbina zostala wymieniona, samochod dobrze odpala czy zimny czy cieply. Rzecz w tym, ze jest bardzo slaby i kreci sie tylko do 2800rpm. Znalazlem podobny temat lecz nie znalazlem tam rozwiazania. Moze cos poradzicie bo mi juz pomysly sie skonczyly. Blad jaki wyskakuje na kompie to - za niskie cisnienie wstepne paliwa. Jest jedna rzecz, ktora mnie zastanawia, jesli zdejme wtyczke z czujnika polozenia walka lub walu samochod raz sie wkreci normalnie, ale tylko raz i zostanie obciety.

Pompka pod progiem sprawna

wtryski sprawne

pompa wysokiego cisnienia sprawna

czujnik przy filtrze paliwa sprawny

czujniki polozenia walka i walu sprawne

Mam jeszcze takie pytanie. Ktory czujnik badz zawor jest odpowiedzialny za odpowiednie niskie cisnienie w ukladzie?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zdejmijcie cały układ wydechowy za turbiną, może katalizator jest tak zapchany że jechać nie chce.
Pozdrawiam
Opublikowano

A jak kompresja w cylindrach? Jak pracował na samozapłonie to niedobry znak. Rozumiem, że posiada automat, skoro nie zdusił silnika na biegu.

Swoją drogą - potrafi ktoś wytłumaczyć zjawisko, czemu pada turbo gdy silnik wypije benzyny? To już ktoryś z rzędu przypadek.

Opublikowano

Hmm kompresji nie sprawdzalem szczerze mowiac.. zrobie to z ciekawosci. A auto automat niestety, a nikt nie wpadl na to zeby ssanie zatkac.

Co do turbiny to tez mnie to dziwi. Niektorzy tlumacza to za wysoka temperatura spalin, ale znam przypadki gdzie benzyniaki jezdza czasami po pol roku na turbinach z diesli i nic sie nie dzieje, a tutaj moze bylo z 10 minut jazdy albo i nie.