Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od niedawna nurtuje mnie stukanie, które jaki mi się wydaje pochodzi z silnika. Zaczyna się ono gdy silnik trochę się nagrzeje i wraz ze wzrostem obrotów częstotliwość stuków również rośnie. Co to może być...czyżby zawór?? silnik ma 270tys przebiegu. Proszę o pomoc.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mechanik stwierdził że to wina pompy która nie podaje paliwa na jeden z tłoków...i dlatego jest ten stuk. Po regeneracji pompy stuki nie zniknęły, ale parametry pracy silnika poprawiły się więc uważam ze pompa została dobrze zregenerowana. Kolejną przyczyna stuków przypuszczana przez mechanika było koło dwumasowe...które również zostało zregenerowane...i stuki ucichły, jednak nie zniknęły, słychać je delikatnie, natomiast gdy wyciśnie się sprzęgło nie słychać ich wcale. Podkreslam że stuki pochodzą z tyłu silnika. Moze po prostu jest problem ze skrzynią biegów, a dokładniej z olejem. Proszę o pomoc.
Opublikowano

jak wcisniesz sprzeglo to cichnie bo wtedy skrzynia nie pracuje wiec jest cicho :) przynajmniej tak mi sie wydaje

ciekawi mnie tez w jakim stanie jest tarcza sprzegla i lozysko, bo w golfie IV tez mialem podobny problem i wina lezala po stronie sprzegla (no ale to bylo w golfie)

no i sprawdz ten olej w skrzyni ;)

pozdro

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000