Skocz do zawartości

x5 e53 - awaria modułu wideo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Mam mały problem z e53 po lifcie... Czasami przestaje działać wyświetlacz - działa, działa aż pada i po jakimś czasie powraca do życia. ASO nie stwierdziło błędów w kompie, stwierdzono, że taśma połączeniowa jest ok (a to ponoć często jej wina) - usterka oczywiście w ASO nie występowała :) Natomiast potem udało im się zdiagnoznować, że jest to wina modułu wideo (nie byli zbyt chętni w wyjaśnieniach :) ) i chcą 2400zł za nową część. z opisów na forum wnioskuję, że mam mk4 i moduł wideo (odpowiedzialny za funkcjonowanie centralnego wyświetlacza) jest zintegrowany w czytniku DVD...

I tu rodzą się pytania

a) czy dobrze wnioskuję :)

b) czy czytnik MK4 z dowolnego modelu będzie pasował do E53 nie powodując błędów z informacją o spalaniu, dystansie do tankowania itp jak w starszych bm-kach i ich OBD

c) czy, jak mi się wydaje, to jest takie dość proste plug-and-play - stare wyciągnąć wyjmakami, nowe podczepić i bajka? czy czekają nas jeszcze jakieś niespodzianki w stylu błędy w kompie czy kody? Czy można wymontować to-to, oddać komuś do naprawy i jeździć bez (albo jeździć już bez w poszukiwaniu dobrego :) )?

Opublikowano

Spróbuj podmienić z kimś czytnik mk4 i będziesz wiedział czy to on jest uszkodzony. Wyciągnięcie trwa dosłownie minutkę i na pewno sobie poradzisz.

Jeśli się okaże że to jwina czytnika, to możesz kupić obojętnie jaki mk4 - wszystkie są takie same i nie mają wpływu na pokazywane na wyświetlaczu spalanie itp.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wyjaśnienie wątpliwości :)

Jeszcze takie głupawe pytanko - usterka objawia się dość rzadko, w nieoczekiwanych momentach (nie jest tak, że nie działa i już, po prostu parę dni działa i parę nie działa...) I w zasadzie jedyną opcją diagnozy byłoby wsadzenie innego czytnika na miesiąc :) Więc pożyczenie raczej odpada... Mam za to w pełni sprawne MK2 (mk2? e39 540 '96 kolor, GPS + TV, ekran 4:3 )... Ale nie zadziała pewnie?