Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam mały problem.

w mojej e36 tarcze zegarów są już zniszczone... chciałbym założyć nowe tylko 3 problemy...

1. jak wyciągnąć liczniki?

2. jak zdjąć stare tarcze?

3. jakie kupić tarcze i gdzie?

miło by było jak byście podełali jakieś foto co do demontarzu :)

Opublikowano

1. Licznik wyciągnąć to nie jest wielki problem. Odkręcasz dwa wkręty mocujące na górze licznika. Można je wyciągnąć nie ściągając kierownicy, ale wtedy są problemy z przewodami z tyłu. Ja osobiście polecam odłączyć akumulator, wykręcić kierownice z poduszą i wyjąć bez problemu licznik.

2. Jak zdjąć stare tarcze to sam niewiem. Z tyłu licznika są śrubki mocujące na torx, ale można je wykręcić zwykłym śrubokrętem. Nie rozkręcałem tego bo nie miałem potrzeby ale ponoć nie jest to problem.

3. Widziałem w sklepie z częściami takie zegary białe, ale na allegro też masz wybór :)

Opublikowano

Jak kolega mówił że najlepiej odkręcić kiere. Chyba że masz jej regulacje to odsun ją do siebie i w doł.

Jak wyjąć tarcze? Proste. Rozkręcasz zegary no właśnie na torx, dalej masz cały zegar i on jest przymocowany taka przeźroczystą ala śrubką. Ktorą trzeba przekręcić o pół obtotu, ponieważ ona jest do połowy pełna a dróga połowa jest zcięta i ona przyma zegary. Znajdziesz je pomiędzy dwoma zegarami głównymi na górze i na wysokości mniej więcej kierunkowskazow, i to tyle. Jak już to wyjmniesz to jakieś 30min, dalej musisz pewnie coś rozkręcać. Nie wiem. Dalej nie rozbierałem bo ja tylko malowałem wskazówki.

• 2 lata później...
Opublikowano
wiec zrobilem tak jak mowil dabasz i mi chodzi co dalej zeby zdjac te wskazowki zeby dobrze potem wskazowaly?dzieki