Skocz do zawartości

E46 330xd osłony silnika i podwozia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z osłonami silnika i podwozia. Osłon silnika nie mam a osłonę skrzyni straciłem jak wjechałem w kałużę, nabrałem wody jak rekin.

Zrobiłem wstępne rozeznanie w ASO i osłony są dość drogie ok 500 zł szt. a ja powinienem kupić ze 3 duże i ze dwie małe co pewnie dobije do 2000 zł za kawałki plastiku.

Rysunki tych osłon widziałem na realoem i bmw fans, tyle, że są one poglądowe i nie różnią się niczym z wyglądu od 320d czy 330d. Za to nr są inne.

Na dodatek pewnie osłona pod zderzak m-pakietowy jest jeszcze inna :(, czego w ogóle nie mogę znaleźć na w/w stronach.

Mógłbym poszukać używanych czy dorabianych ale nie wiem jak dokładnie wyglądają :mad2: a sprzedający na alledrogo często sami nie wiedzą co mają.

Pierwsze pytanie, czy ktoś zna firmę która dorabia osłony do mniej popularnych modeli?

Drugie pytanie czy któryś z użytkowników 330xd dysponuje zdjęciami podwozia swojego pojazdu, albo ma możliwość takie wykonać?

http://static.bmwfans.info/images/epc/MTU5ODY2X3A=.png

Heat insulation and sound insulation - BMW parts catalog

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przerabiałem ten fakt u siebie. Napewno osłony od 330d nie pasują do 330xd,

Razem jest ich 3 sztuki

1. pod zderzak

2. pod silnik

3. pod skrzynie

http://www.allegro.pl/item730142509_oslona_silnika_bmw_3_e_46_330_xd.html

Tylko ja kupowaną używaną a ta jet jakaś podróba.

To jest osłona pierwsza ta pod zderzak, podzwoń do ludzi którzy handlują częściami , coś się trafi napewno.

Pozdrawiam
Opublikowano

Dzięki za podpowiedź.

Byłem dziś w ASO, dałem auto na podnośnik, poprosiłem aby zaznaczyli osłony których brakuje i...

...twierdzą że nie ma znaczenia m-pakiet w e46 jest identycznie...

...że w moim aucie są dwie osłony pod silnik i skrzynię...

... sami dokładnie nie wiedzą bo ta pod silnik to może się składać z dwóch części...

... mają identyczne rysunki co my i taki sam problem...

...stwierdzili, że 26 to jest jakaś dodatkowa osłona aluminiowa :mad2: ...

...co dziwne pod numerem jeden mają zapisane 2 osłony (na bmwfans też tak jest), z których jedna to podana przez Ciebie w linku a drugą mieli na stanie...

... okazało się, że ta druga z pod Nr 1 w systemie to jest osłona skrzyni biegów :duh: identyczna, jak ta którą urwałem...

... 24 to tak na prawdę nie wiedzą co to jest bo tego nie powinno być :mrgreen: ...

...oczywiście jak zamówię i kupię w ciemno to się połapią co i jak (szkoda, że ich tego na szkoleniach nie uczą)...

Mam już dość... za to wydałem 350 zł na osłonę... sam nie wiem czego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja nie mam M pakietu - opis dotyczy zwykłej

1. pod zderzak jest tak dziwnie wyprofilowana

2. pod silnik ma specjalne miejsca na półośki

3. pod skrzynie jest długa i dochodzi do skrzynki rozdzielczej.

Podzwoń do ludzi co mają 330xd na części, ja od jednego kupiłem osłone pod silnik za 150zł ze wszystkimi śrubkami i pasowała idealnie i wygląda jak nowa.

W serwisie to zapłacisz kupe forsy, no chyba że masz jej za dużo :roll: :wink:

Pozdrawiam
Opublikowano

Kupiłem tą ostatnią, długą bo nigdzie jej nie widziałem w używkach.

Umówiłem się z tym gościem z alledrogo którego podesłałeś i kupię tą podróbę jeżeli uznam że jest dobrze wykonana.

Zostaje ta pod silnik, widziałem gdzieś ślady aukcji, znaczy, że się pojawia na rynku i można dostać.

Poczekam i zapoluję. Najbardziej mi zależało na tej przedniej pod zderzak bo będę poprawiał przedni na zaczepach i wymieniał wężyk od wspomagania. Wypadałoby wszystko przykryć do kompletu.