Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siemka!! 18/9 czy 18/8 itd to rozmiar felgi podawany w calach!! 18 to wysokosc,a 9 to szerokosc, po chlopsku tlumaczac!:)) W mojej 530d mam tyl 18/9 i przod 18/8 i opony tyl 275/35 ,przod 245/40 sa to orginalne felgi, chyba ktos to wyliczyl tak,zeby bylo najlepiej!!! Pzdr
Opublikowano
Ja mam takie pytanie tak na "chłopski" rozum to jak wsadzę felgi np. z ET 14 to one będą bardziej czy mniej wystawały niż te same felgi z ET np. 20 to znaczy będą bliżej błotników czy ja źle rozumuje?
Opublikowano

Troche chyba aroganckie to pytanie mistszu1? Czy sie myle?!!

Rozmiar felgi: 6,5x15

6,5 - szerokość felgi podawana w calach

15 - zewnętrzna średnica felgi podawana w calach

Rozstaw śrub: 5x110

5 - oznacza ilość śrub mocujących felgę

110 - oznacza średnicę okręgu na której to znajduje się 5 otworów montażowych

ET (offset lub inaczej odsadzenie) felgi:

Odsadzenie informuje o odległości płaszczyzny symetrii felgi od płaszczyzny montażowej - podawana w mm ET jest charakterystyczny dla każdego modelu felgi a nie modelu samochodu.

Przy zakupie felg należy zwrócić uwagę, jaki jest dopuszczalny offset felg, które chcemy zamontować w swoim pojeździe. Offset może mieć wartości zarówno dodatnie jak i ujemne i informuje o położeniu koła we wnęce nadkola.

Opublikowano
Troche chyba aroganckie to pytanie mistszu1? Czy sie myle?!!

Wydaje mi się że się mylisz :shock: . dokładnie chodzi mi o to że mam koła Double spoke-style 184 M /et14/ , które są z et 20 dla e60 , ale są też z et 14 dla e63 , które pasują do e60 i chodzi mi o to czy przy et14 w e60 będą te koła wysunięte bardziej czy mniej jak by było et 20

Opublikowano

"mam koła Double spoke-style 184 M /et14/ , które są z et 20 dla e60 , ale są też z et 14 dla e63 , które pasują do e60" - ????????

et 14 beda bardziej schowane do wewnatrz niz te z et 20!!