Skocz do zawartości

E30 '85 rzuca tyłem na koleinach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kupiłem BMW E30 318i '85r. Krótka jazda próbna nie wskazywała na jakieś poważne wady więc po oględzinach zdecydowałem sie na zakup. I w drodze powrotnej na trasie w miejscu gdzie były koleiny okazało sie że auto bardzo ciężko utrzymać ma jednym pasie!!! Tzn kierownice wyrywa z rąk to na lewo to na prawo a tył pojazdu wyrzucało z kolein również na lewo lub prawo. Od prędkości 110km/h jest dosyć gorąco i to jadąc prosto! Dobrze że nie miałem okazji jechać po zakręcie w takich koleinach bo nie wiem czy utrzymał bym samochód na swoim pasie. Jeśli chodzi o wyrywanie kierownicy to pewnie końcówki drążków ale co do rzucania tyłem to nie mam pojęcia jaka konkretnie przyczyna. Obawiam sie też czy rama jest w 100% prosta bo na prostej i równej drodze zauważyłem że troche ściąga na prawo. A mam zamiar robić jej swapa, ale jeśli sie okaże że jest skrzywiona to chyba nie ma co inwestować w takie auto...Jestem po zakupie auta i martwie sie że czeka mnie spory wydatek jeśli chce bezstresowo zacząć jeździć tym autem. No ale póki co to wszystkie pieniądze poszły na sam zakup. Prosze o informacje konkretnych przyczyn i jakie części są do wymiany. Mile widziane ceny tych części i koszty robocizny.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
a nie masz tam po prostu za szerokich opon??? e30 jest lekka a jak ma opony 225 i szersze to naprawde cieżko bedzie ci ją utrzymać w koleinach. A jeśli obawiasz sie o ramę to podjedź na stacje diagnostyczną. Tam za niewielką opłatą wykonaja dokładny pomiar geometrii i bedziesz wiedział co z tą ramą. Często wine za ściąganie ponoszą zużyte amorki lub inne ciśnienie między poszczególnymi kołami na osi.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szeroki lacz

Wykończone zawieszenie tj. luzy w ukł kierowniczym, wywalone sworznie, a z tyłu wywalone mogą byc tuleje belki, koniec amorków, ...ogólnie..masa rzeczy/

Stacja diag, i neich ogladają zawieszenie a nie ma mierzyc budę od razu