Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kupiłem BMW E30 318i '85r. Krótka jazda próbna nie wskazywała na jakieś poważne wady więc po oględzinach zdecydowałem sie na zakup. I w drodze powrotnej na trasie w miejscu gdzie były koleiny okazało sie że auto bardzo ciężko utrzymać ma jednym pasie!!! Tzn kierownice wyrywa z rąk to na lewo to na prawo a tył pojazdu wyrzucało z kolein również na lewo lub prawo. Od prędkości 110km/h jest dosyć gorąco i to jadąc prosto! Dobrze że nie miałem okazji jechać po zakręcie w takich koleinach bo nie wiem czy utrzymał bym samochód na swoim pasie. Jeśli chodzi o wyrywanie kierownicy to pewnie końcówki drążków ale co do rzucania tyłem to nie mam pojęcia jaka konkretnie przyczyna. Obawiam sie też czy rama jest w 100% prosta bo na prostej i równej drodze zauważyłem że troche ściąga na prawo. A mam zamiar robić jej swapa, ale jeśli sie okaże że jest skrzywiona to chyba nie ma co inwestować w takie auto...Jestem po zakupie auta i martwie sie że czeka mnie spory wydatek jeśli chce bezstresowo zacząć jeździć tym autem. No ale póki co to wszystkie pieniądze poszły na sam zakup. Prosze o informacje konkretnych przyczyn i jakie części są do wymiany. Mile widziane ceny tych części i koszty robocizny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a nie masz tam po prostu za szerokich opon??? e30 jest lekka a jak ma opony 225 i szersze to naprawde cieżko bedzie ci ją utrzymać w koleinach. A jeśli obawiasz sie o ramę to podjedź na stacje diagnostyczną. Tam za niewielką opłatą wykonaja dokładny pomiar geometrii i bedziesz wiedział co z tą ramą. Często wine za ściąganie ponoszą zużyte amorki lub inne ciśnienie między poszczególnymi kołami na osi.
  • 2 tygodnie później...