Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno zakupiłem swoje pierwsze BMW (E36, 320 coupe, M50B20 -nie wiem czy z Vanosem, czy bez). Co powinienem sprawdzić, co wymienić, na co zwrócić szczególną uwagę? Dzisiaj rano rozlecialo mi sie to sprzeglo wiatraka. Tak mocno, że aż poleciały wióra. Słyszalem juz coś od jakiegoś czasu, ale zawsze dawalem sobie jeszcze dzień na wymiane. Czy to co sie rozleciało to rzeczywiście sprzegło wiatraka? Jak tak to kupuje to:

http://allegro.pl/item702421141_sprzeglo_wiskotyczne_bmw_3_e36_benzyna_nowe.html

Silnik nie chodzi równo, czasami nie pali od strzału. Wykręcałem świece, były zalane olejem-znaczy sie do wymiany uszczelka pokrywy? Przy okazji wymienie też świece na NGK:

http://allegro.pl/item718883775_swiece_ngk_bmw_peugeot_vl20_v_line_20_bkr6ek.html

Mogą być BKR6EK, czy ktoś poleca inne?

Oczywiście filtry powietrza, oleju i sam olej na Mobil 1 Formula S, polsyntetyk. Nie wiem czy to dobry pomysł?

Po tych wymianach skasuje olej i inspekcje oraz reset komputera tak jak w tym temacie:

viewtopic.php?f=15&t=44027

Czy moze samo wykonanie resetu komputera zrobi juz reset inspekcji i oleju?

Rozkoduje ktoś VIN? WBABF11080JA44561

Próbowalem już na tych online, zle niczego konkretnego sie nie dowiedzialem.

Heh, jak mam rozpoznać, jaki konkretnie model silnika mam? Chodzi o to, czy jest Vanos, czy nie:)

W samochodzie była kiedys założona instalacja gazowa IIgen, pozostała z niej elektronika. Jak to wszystko odpiąć? Chce zeby wszystko bylo tak jak w oryginale. Probowalem juz wypiąć te emulatory, ale nie można było później zapalić. Instalacja Landi-Renzo. Jak mam sie za to zabrać?

Opublikowano

Kolego tu masz link http://www.realoem.com/bmw/select.do wpisz tam gdzie trzeba ostatnie siedem znaków z nr. nadwozia i pooglądaj sobie różne mechanizmy

wiatrak i Visko musisz kupić pod danye auto

z tą instalką gazową podjedż do jakiegoś gazownika i Ci odłączy

jak to zrobisz to podłącz auto pod kompa i sprawdż czy są jakieś błędy

wymień tą uszczelkę pod deklem bo szkoda świec i fajek

reset kompa nie skasuje Ci inspekcji

nie jeżdzij bez wiatraka bo przegrzanie BMW grozi poważną awarią

Opublikowano
nie jeżdzij bez wiatraka bo przegrzanie BMW grozi poważną awarią

Jeżeli uszkodzenie miało polegać na tym, ze silnik mogł się przegrzewać to mam problem. Otóż nigdy nie zaobserwowalem, żeby wskaźnik temperatury przeszedł za połowę skali. Rano jak odpaliłem to wydawało takie odgłosy, że coś się zaciera, momentami piszczało i tak jakby łożysko się zatrzymało, obroty silnika spadały, bo obciążenie było takie duże.

Czy ta rolka o góry która jest napędzana paskiem to pompa wody? Mogło się tam zajechać jakieś łożysko? Nie wiem czego mam się spodziewać po rozkręceniu tego, a pasowałoby zebym zamowil cześci juz jutro, od razu kupie uszczelke pod pokrywe.

Opublikowano

żeby sprawdzić jak chodzi pompa wody trzeba zdjąć pasek i pokręcić

przy okazji można zobaczyć jak chodzą inne rzeczy

zdejmując pasek klinowy musisz poluzować napinacz

popatrz sobie w tym linku który Ci podałem jak to wszystko wygląda

albo ściągnij sobie książkę "sam naprawiam" tam jest sporo rzeczy opisanych

silnik masz bez Vanosa

Opublikowano

Dzieki ze zainteresowales sie tematem :)

Wszystko jest już wykręcone. Łożysko w pompie wody rozleciało się całkiem. Jutro jade kupić nową pompe i wszystkie potrzebne rzeczy. Visco chyba dobre jest, z resztą nie miałem problemów z przegrzewaniem silnika.

Książke mam, ale i tak kupie z księgarni, bo mam zamiar pojeździc tym dłużej. Powie mi ktoś jak sprawdzić przepływke? Podobno ledwo sie trzyma po strzale z gazu (obudowa jest pocięta od zakładania miksera) i możliwe że jest uszkodzona, bo: Jak jadę trasą, ok 50km bez zatrzymywania i wjezdzam do miasta, w tym wypadku Krk to zaczynam tracić wolne obroty az zupelnie ich nie ma i musze podtzymywać go na obrotach gazem, bo jak nie to gaśnie. WTF? Silnik ostygnie i jak jade do domu to tego problemu juz nie ma (jezeli zjezdzanie z obrotow do momentu gasniecia nie nazwać problemem - nie zawsze tak sie dzieje).

Stawiam na ten przepływomierz. Po wymianie oczywiście reset komputera.

Opublikowano

http://img299.imageshack.us/i/boschhfm5sensors.pdf/

po pierwsze sprawdż szczelność dolotu powietrza jeżeli ciągnie gdzieś lewe to obroty będą wariować

przepływkę masz pewnie boscha

nie wiem czy otworzą się te dane jeżeli tak to będziesz mógł sobie pomierzyć swoją

niestety niektóre dane najlepiej zobaczyć po podłączeniu do kompa

po drugie nie wiadomo czy silnik nie wariuje od gazu

trzeba by zakręcić butle i zobaczyć jak jeżdzi na paliwie bo tak to nie wiadomo co szwankuje

Opublikowano

Wszystkie elementy mechaniczne od gazu, ktore mogłem łatwo wykręcić leżą pod płotem. Z elektroniki jest tak, ze sygnal z lambdy idzie przez ten emulator(tam mysle). Jezdze cały czas na benzynie. Pompa wody juz lezy, odpalilem silnik-chodzi. Problem z tymi obrotami, faluje dosc dlugo az w koncu sie uspokoi. Jak mu wypne "na zywca" przepływke to nic sie nie dzieje, nie wazne czy ciepły czy zimny.

Czytalem ze jak jest walnieta, to sie wylacza i przyjmuje wartosci srednie jakie miala podczas działania. W kazdym badz razie na dniach bede miał juz sprawna. Wtedy zresetuje komputer.

Przepływka jest Siemensa.

Moje pytanie co do uszczelki pod pokrywe. Czy do kompletu dochadzi tez z 6 malych uszczelek, ktore osłaniają ten kanał do świec? Jak tak to nie mam kompletu-w sklepie im gdzies wyleciały.

Za pompe dałem 114, za uszczelke 46zł.

Opublikowano

komplet uszczelek pod dekiel to jedna ta duża i dwie takie potrójne na gniazda świec

one są bardzo ważne bo uszkodzone puszczają olej i zalewają świece

tą lambdę powinieneś wypiąc z emulatora i puścić prosto do kompa

to ważna sprawa bo bez lambdy silnik nie chodzi jak trzeba

po ewentualnym założeniu drugiej przepływki powinieneś podpiąć auto pod kompa skasować błędy

potem przejechać się i znów podpiąć wtedy dopiero będziesz wiedział czy jest czysto