Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakie cb radio polecacie do 250 zł w sumie to z anteną chcę się zmieścić w kwocie max do 350zł.

Nie potrzebuję cb do gadania, tylko do komunikatów o korkach czy policji, nie chce skomplikowanego sprzętu, rozglądam się już kilka dni za cb i zwróciłem uwage na:

1) onwe mk

2) sunker elite one

antena moc 600w słyszałem że dobrze ściąga, nie chcę długiego masztu, może być magnes lub montowana na stałe na motylka,

uważam że taki zestaw dla moich potrzeb powinien w zupełności wystarczy:)

dodam że poruszam sie po terenach górzystych, przedgórze Sudeckie

także proszę o opinę szanownych kolegów:)

pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano

To postaram się trochę pomóc Szanownemu Koledze...

Radio radzę kupić zadbane używane (nie ma problemu, jeśli radio będzie miało nawet więcej jak 10 lat) alan/midland, president - są też inne firmy, ale te są najbardziej popularne i dostępne cenowo.

Nie polecam żadnych obecnych wynalazków z dolnej półki, bo to są szumofony. Niestety, nowe CB-radia presidenta czy alana/midlanda nawet najniższe modele kosztują minimalnie więcej, niż Twój budżet przeznaczony na CB. I ważna rzecz - radio powinno mieć homologację (starsze) lub deklarację zgodności (nowsze), czyli powinno spełniać wymogi określone polskim prawem telekomunikacyjnym.

Antena - jeśli koniecznie chcesz krótką, to polecam helikalne - np. Gamma 5/8 i obojętnie jakiej firmy sirtel czy president, bo różnica jest głównie w cenie (montażowa gamma sirtel kosztuje ok. 120 zł). Montaż na stałe jest najlepszym rozwiązaniem, ale jak nie chcesz dziurawić auta, to musisz dokupić jeszcze podstawę magnesową lub uchwyt do klapy bagażnika (wyjdzie taniej niż magnes ... chyba).

"Antena moc 600 W" - praktycznie ta moc jest czymś podobnym do mocy z Gwiezdnych Wojen i jest zabiegiem marketingowym mającym wyciągnąć kasę od naiwnych kupujących, podobnie jak zysk anteny.

Otóż, ta moc określa na ile możesz obciążyć antenę podczas emisji - radia CB dopuszczone do użytku w Polsce mają maksymalną moc emisji 4 W, a zysk podawany przy antenach samochodowych określa ile razy sprzedający zawyżył cenę anteny ;)

"Słyszałem że dobrze ściąga" - Aby dobrze "ściągało" antena musi być zestrojona z radiem. Nawet najdroższe i najlepsze radio z super anteną przy nieprawidłowym zestrojeniu będą działać gorzej, niż kiepskie radio ze słabą antenką, ale prawidłowo zestrojone (oczywiście poza skrajnymi przypadkami).

Biorąc pod uwagę ukształtowanie terenu w Twojej okolicy, ta zasada nabiera szczególnego znaczenia.

Proponuję wejść na jakieś regionalne forum CB z Twojej okolicy i poprosić o pomoc w dostrojeniu anteny.

Pozdrawiam oraz życzę dalekich i udanych łączności.

Opublikowano

Serdeczne dzięki za te bardzo cenne wskazówki:)

ostatnio wpadł mi jeszcze w oko jeden model zamieszczę linki:

http://www.allegro.pl/item718455880_cb_radio_midland_alan_109_am_rf_gain_pll_sklep.html

z anteną (kolega ma i sobie antenkę chwali:)

http://www.allegro.pl/item723802071_antena_presenter_822b_nowosc_odpow_missouri.html

ten zestaw mieści się w moim budżecie:)

co o nim myślicie koledzy??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego jeśli chcesz się zmieścić w 350zł to jednym z lepszych rozwiązań (jeśli nie najlepszym) jest radio Uniden 520xl (obecnie zakazane niestety i przez to poznikały z allegro) oraz antenę sirio ML-145 (tylko oryginał a nie "odpowiednik") http://www.allegro.pl/item732494226_pelny_oryginal_sirio_ml_145_made_in_italy.html

Jeśli takie radyjko byś gdzieś znalazł (ja dałem na allegro 199) i tą antenę to masz całkiem bajka sprzęcik CB.

A co do dostrajania, dałem na początku typowi do dostrojenia to stroił 10 minut, wziął 20zł. Kupiłem z kumplem ten wynalazek na którym się stroi, okazało się że musiałem uciąć jeszcze 4cm anteny żeby było ok, także zaufać takim fachowcom ciężko.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam ...

ja bym polecił ci cb tti tcb 770-880 ktores z tych obydwa znakomite albo alan midland 102

a antene to sirio ml-145 albo president alaska lub ml-145 ja mam taki zestaw i jestem bardzo zadowolony :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja na pewno mogę polecić tti tcb-770 - mam je już trzeci rok w trzecim samochodzie i jest super (no może poza zbyt walącym po oczach podświetleniem).

Do tego antena Midland ml-145 i śmigasz :8)

Komplet tani i bezawaryjny.