Skocz do zawartości

Wymiana oleju skrzynia automatyczna! Mały problem!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie, kto z koleżanek i kolegów z okolic Warszawy wymieniał olej w automatycznej skrzyni biegów w e60? Już mam mętlik w głowie... Nie wiem czy wymienić np. w Bawarii czy poza serwisem autoryzowanym? Jeśli poza to gdzie najlepiej?

Poradźcie coś bo kilometry biją a chciałbym to jeszcze przed zimą zrobić :D Moje autko to E60 525d z 2004 roku :)

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano
To coś ma 178 000 km przebiegu i trochę zaczyna szarpać. Chce wymienić teraz, żeby nie było za późno.

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano

no to moze byc olej nie da sie ukryc.

Ja robiłem skrzynie - w "Can Motor' na ul. Korzystnej 1 czy 12

tam mi gosc wymieniał i olej, i konwerter, i pare dupereli w srodku

przejechałem 1500km w tym tygodniu od naprawy i nadal wszystko działa, wiec źle nie robi.

Weź poprawke na to że wymiana oleju = wymiana filtra /choc, nie wiem jaką ty masz skrzynie, jesli też ZF jak ja to wymiana miski olejowej razem z filtrem/

koszty = na przykładzie mojej skrzyni:

ASO

olej - 6 x 90zł

filtr - 500zł

robota - 400zł

w nieaso bedzie ciut taniej - filtr 300, olej z aso wiec bez zmian, robota pewnie z 200

co do profesjonalizmu aso/nie aso... nie wiem, ja do aso przestalem jeździć, nie znają sie na niczym poza mowieniem "Spróbujmy wymienić to i to, i zobaczymy co będzie"

Opublikowano
Koszty mnie nie przerażają, przeraża mnie fachowość niektórych serwisów. Skrzynie łatwo zepsuć, gorzej później naprawić... Znowu stoję w miejscu... Krecik ten konwerter to też coś w skrzyni?

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano

taaa, taka zabawka za 2.5 tysiąca złotych ktora sie psuje od czasu do czasu...

ale współczynnik 'cena/waga' ma zdecydowanie lepszy niż np. kółko pasowe za złotych 1.5 tyś ;)

Opublikowano
no tak :) mało to nie jest. Poczekam jak trochę pojeździsz, jak będziesz zadowolony to też do nich pojadę. Czy oni zajmują się automatami?

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano

oni zasadniczo siedzą w amerykancach

a że 99% ameryki = problemy z automatem...

i do tego obok serwis prywatny bmw / Żyzna / - to i w naszych skrzyniach dłubią...

Opublikowano
Krecik i jak tam automacik się sprawuje? Rozumiem, że wymianę oleju i naprawę robiłeś w Can Motor a nie na Żyznej?

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano

tak dokladnie - żyzna nie bawi się w remonty automatów, wysyła na korzystną /to 1km dalej/

nadal działa, przejechane już coś ponad 2 tyś km od remontu /dwa tygodnie temu skończonego/

Opublikowano
oki. jutro do nich dzwonie. Chyba nie ma sensu wymieniać oleju w serwisie? Tylko jaki olej kupić? Sam kupowałeś czy oni mieli?

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano

olej tak czy siak cię czeka z serwisu.

Jesli masz skrzynię ZF 6HP26 - to nie daj sie namówić na jakies zamienniki typu Esso 17144 czy coś podobnego - co pewnie ci w pierwszym podejściu będą proponowane - bowiem do tej skrzyni - wg. wszelakich znanych mi tabelek zamienników - nawet tych wypuszczanych przez producentów tychże zamienników - leje się tylko dobrany przez BMW olej Shell M-1375.4 i generalnie oficjalnego zamiennika brak. Oczywiście do dostania 'w prosty sposób' - po 90zł / litr w ASO. Pewnie by sie dało gdzieś taniej znaleźć, ale jakos nie miałem inwencji twórczej żeby szukać.

Do tego bedzie potrzebna nowa miska z filtrem - aso około 560zł, ten gość ma jakieś zamienniki ZFa - czyli pewnie to samo bez naklejki bmw - za 350 czy jakos tak.

Oleju - na wymianie - idzie około 6 litrów.

Opublikowano

jestem pewien że wiesz lepiej od mechanika :-)

ale w takim razie - kolejny kwiatek do ogrodka nieznających się aso - kasują za 6 litrów ;)

faktura do wglądu ;P

Opublikowano

ciekawe :-)

czy im sie mniej wylało, czy jak, Fus, Fota, mechanik na Krzystnej - wszędzie słyszałem o szesciu litrach przy wymianach 'doraźnych' i 9.5 litrze przy wymianie całkowitej po demontazu skrzyni.